woman in red long sleeve shirt carrying baby in green jacket

Wie ben jij nu eigenlijk echt?

Wie ben jij eigenlijk? Een redelijk simpele vraag met een wat complexer antwoord. Als je jezelf moet voorstellen, dan ben je geneigd om uit te leggen hoe je heet, wat je voor werk doet, waar je woont of je getrouwd bent en kinderen hebt etc.

Maar eigenlijk zegt dit niks over jou als persoon. Het legt uit wat jij tot nu toe bereikt hebt in je leven, maar ik weet daarmee nog steeds niks over jou. Ik wil weten wie jij bent. Wat voor karakter heb je? Waar houd je van? Wat vind je leuk om te doen en wat niet?

We zijn vaak zo gefocust op al onze rollen die we moeten vervullen dat we onszelf compleet vergeten. Dat is in het moederschap net zo. Je bent niet alleen maar de mama van… Je bent nog veel meer dan dat!

Juist als je moeder wordt, leer je jezelf nog beter kennen. Je leert een hele andere kant van jezelf kennen. In mijn Instagram post van afgelopen week had ik het er ook al over. Dat ik me nooit had gerealiseerd dat ik een andere versie van mezelf zou worden als moeder. Een versie die ik niet kende, waarvan ik het bestaan niet wist.

Zoals mega enthousiast zijn als mijn kindje weer nieuwe dingen had geleerd. Extreem verliefd worden op je eigen kind. Intens geraakt worden als je kindje verdrietig is of pijn heeft. Alsof er een deel van je wordt afgehakt.

Maar vooral ook te maken krijgen met kanten van jezelf die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Zoals een korter lontje door slaapgebrek en gebrek aan tijd voor jezelf, ongeduldig omdat iets wat je kind doet niet snel genoeg gaat (en het daardoor zelf maar overneemt) of gefrustreerd raken omdat je weer de halve nacht met je baby op je arm hebt rondgelopen.

De meeste moeders worden een ander persoon zodra ze een kind hebben gekregen. Dat is niet zo gek, want je hele wereld staat op zijn kop en alles verandert. Toch is het belangrijk om te kijken naar wie jij bent in de basis. En daarin moet je jezelf goed kennen.

Dus, wie ben jij eigenlijk?


In plaats van te zeggen: Ik ben Meike, psycholoog en bevallingsexpert, getrouwd met Brian en moeder van Evi (4 jaar) en Finn (3 jaar), kan ik ook zeggen:

Ik ben iemand die het fijn vind om anderen om me heen te hebben, maar ook behoefte heeft aan tijd alleen. Deze tijd alleen heb ik iedere dag nodig. Ik ben een introvert en laad niet op in het bijzijn van anderen. Daarnaast ben ik een doorzetter en geef niet snel op. Als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Hierdoor heb ik in mijn leven (bijna) al mijn doelen bereikt die ik had gesteld. Ik heb behoefte aan vrijheid en doe graag mijn eigen ding. Met ongevraagd advies kan ik niks. Dat zegt meer over jou dan over mij. Als ik iets niet wil, dan doe ik dat ook niet, ook al doet de rest van de wereld het wel. Meningen van anderen kan ik goed loslaten, omdat ik vertrouw op mijn eigen intuïtie.

Voel je het verschil? Dit gaat net een laagje dieper en maakt helder waar je behoeftes liggen. Schrijf eens op wie jij bent. Zodra je dit duidelijk hebt gemaakt voor jezelf, kun je hierop terugpakken als moeder. Je weet namelijk wat jij nodig hebt en ook heel goed wat je niet wilt.

Een weekend vol sociale afspraken? Trek ik niet als introvert. Dan ben ik als ik weer moet werken helemaal leeg qua energie. Dus als iemand voorstelt om ergens een hapje te gaan eten, terwijl ik al de hele dag op een feest ben geweest, dan zeg ik nee. Ik kan namelijk geen leuke moeder zijn voor mijn kinderen als ik zelf geen energie heb.

Je kunt er alleen voor je kind zijn als jij goed voor jezelf zorgt. En daardoor zul je precies moeten hoe jij in elkaar steekt en wat jij nodig hebt, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Hier begint het mee. Dit is 1 van de vele oefeningen uit het Mpower Moms Program. Het programma voor moeders in het eerste jaar na de geboorte. Jij doet er toe als moeder! Het gaat niet alleen om je kind, ook om jou. Alles verandert en daardoor wil je nog dichter bij jezelf blijven. Bij je kern.

Ik ben momenteel bezig met het vernieuwen van het Mpower Moms Program wat eind oktober wordt gelanceerd. Het programma bestaat momenteel uit 10 modules over het prille moederschap, zoals: De invloed van je zwangerschap en bevalling op hoe jij als moeder bent, de veranderende relatie met je partner: hoe houd je je relatie gezond als er een kindje is? of de module over hoe je energiek en enthousiast blijft ook al heb je gebroken nachten.

Alle modules worden helemaal vernieuwd en er komen nieuwe lessen bij in het programma, waaronder een les over hoe je je zelfvertrouwen kunt boosten. Want hey, je kunt je behoorlijk onzeker voelen als kersverse moeder.

Of een les over de geboortepsychologie. Wat zegt jouw eigen zwangerschap en geboorte over jou? In hoeverre heeft dit invloed op jouw karakter? Dit is niet alleen fijn om over jezelf te weten, maar ook over jouw eigen kind. Je kunt de onderliggende behoeftes beter begrijpen.

Daarnaast worden er masterclasses van verschillende experts toegevoegd aan het programma, bijvoorbeeld een masterclass over babymassage door een GZ- psycholoog, het herstel van je hormonen na de bevalling door een hormoontherapeut, oefeningen voor je bekkenbodem door een bekkenfysiotherapeut en bijv ook een masterclass over je mamalijf accepteren.

Dit programma wordt het complete naslagwerk voor iedere net bevallen moeder. Jij kunt nu nog voor de oude prijs instappen en dan krijg je in oktober automatisch toegang tot het vernieuwde programma.

Heb je het programma al aangeschaft, dan krijg je uiteraard ook toegang tot de nieuwe versie van het programma, want eenmaal aangschaft blijf je voor altijd toegang houden.

Wil je hier meer over weten of wil je je alvast aanmelden voor de oude prijs? Klik dan hier en je krijgt na aanmelden meteen toegang tot het complete programma.

Heb je vragen over het programma? Stuur me dan een mail op meike@mpowermoms.nl Ik beantwoord je vragen graag.

Deel dit bericht