woman kissing baby

Hier was je graag op voorbereid geweest

Na de bevalling komt er heel veel op je af. Het grootste gedeelte van de moeders ervaart de eerste weken met een baby als erg intens. Iedere keer weer, of je nu voor het eerst moeder bent geworden of voor de 6e keer. Steeds opnieuw is het elkaar leren kennen, zoeken naar een nieuwe balans binnen het gezin en een fijn ritme zien te vinden.

Dat is echt niet altijd makkelijk. Eigenlijk is het gek dat je na je bevalling zo weinig begeleiding krijgt.

Even ter vergelijking: Tijdens de zwangerschap krijg je om de paar weken een controle. Standaard zijn er 11 controles bij de verloskundige tijdens je zwangerschap (bij een ongecompliceerde zwangerschap van 40 weken). Je kunt je vragen stellen, er wordt naar je geluisterd als je angsten hebt en je krijgt informatie mee met wat je kunt verwachten en wat je allemaal nog moet regelen.

Nadat je bevallen bent, komt in de eerste week de verloskunde zo’n 2 a 3 keer langs en vervolgens heb je in week 6 nog een nacontrole.

That’s it!

Terwijl je hele leven op zijn kop staat! Alles is veranderd! Ineens heb je de volledige zorg voor een mini mensje dat volledig afhankelijk is van jou. Daarnaast ben je zelf nog aan het herstellen van je bevalling (fysiek en/of emotioneel) en heb je te maken met een veranderde hormoonhuishouding, waardoor je last kunt krijgen van bijv stemmingswisselingen of een verminderde concentratie.

Ik hoor van veel vrouwen dat ze geschrokken waren van deze ongemakken waar ze mee te maken krijgen na de bevalling en dat ze er graag op voorbereid waren geweest. Hieronder een aantal lichamelijke ongemakken die heel normaal zijn:
1. De enorme hoeveelheid bloedverlies. Je bent 9 maanden niet ongesteld geweest en al het bloed van deze 9 maanden niet gemenstrueerd te hebben, lijkt er na de bevalling uit te komen. Het bloedverlies kan 6 weken aanhouden en je kunt last krijgen van grote stolsels. Zijn deze stolsels groter dan een sinaasappel, bel dan de verloskundige!

2. Naweeën kunnen enorm pijnlijk zijn! Hoe vaker je bevallen bent, hoe meer last je kunt hebben van naweeën. Je baarmoeder moet weer krimpen naar het originele formaat en dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ook kun je bij de borstvoeding (tijdens de toeschietreflex) last krijgen van een enorme nawee. Door de toeschietreflex wordt het krimpen van de baarmoeder aangemoedigd en dat kan een stekende pijn veroorzaken.

3. Nachtelijk zweten. Al het vocht wat je tijdens je zwangerschap hebt opgeslagen in je lichaam, moet er ook weer uit en dat gebeurt oa door nachtelijk zweten. Het hoort erbij, maar vervelend is het wel. Zorg daarom voor een niet al te dikke pyjama.

4. Haaruitval. Tijdens je zwangerschap heb je een mooie, volle bos met haar gekregen, maar helaas blijft dit niet voor altijd. Zodra je hormonen weer herstellen, valt je haar uit (vaak na een paar maanden). Schrik daar niet van!

5. Houd rekening met minstens 9 maanden ontzwangeren. Minstens! Uit sommige onderzoeken blijkt dat sommige hersenfuncties pas na 2 jaar weer hersteld zijn. Verwacht dus ook niet dat je na een paar weken weer alles kunt, dat is onmogelijk.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle mentale veranderingen. Het is heel normaal dat je jezelf een beetje verloren kunt voelen en het even niet meer weet hoe je het allemaal moet aanpakken. Het is niet niks om een kind op te voeden. Daarnaast krijg je te maken met kanten van jezelf die je nog niet kende. En je wordt (onbewust) geconfronteerd met je eigen kindertijd en hoe jouw band met je eigen ouders was, of je dat nou leuk vindt of niet. Ook dit kan van invloed zijn op hoe jij je voelt.

Moeder worden is een hele transformatie en juist nu wil je niet alles in je eentje moeten doen en heb je behoefte aan steun van anderen.

Ik ben al een tijdje bezig met het vernieuwen van het Mpower Moms Program. Dit is het programma voor moeders in het eerste jaar na de geboorte. Alle onderwerpen waar vrijwel niet over wordt gesproken, wordt bespreekbaar gemaakt. Eerste hulp bij ongemak bij zowel de moeder als bij de baby, mommy lifehacks om het leven van jou en je kindje makkelijker te maken, slaapgeheimen, een voedingsgids, een fijne balans vinden tussen je werk, je gezin en jezelf. Alles wat je wilt weten in het eerste jaar na de geboorte, komt in dit programma aan bod.

Je krijgt niet alleen mijn beste tips en adviezen. Ik heb ook de hulp van 10 andere experts ingeschakeld die allemaal een masterclass geven over een onderwerp waar veel moeders tegenaan lopen als ze net bevallen zijn. Je krijgt masterclasses over

  1. Hechting en babyyoga door GZ-psycholoog Tessa Goossens van Happybaby Happymama
  2. Je kindje dragen door draagconsulent Lisanne van Hattem van Draag je Geluk
  3. Het herstel van je bekkenbodem bevorderen door bekkenfysiotherapeut Denise Bruinhof
  4. Babygebaren door docent baby- en kindergebaren Renée Valk van Gebaren voor baby’s
  5. Herstel van je hormonen na de bevalling door diëtist en hormoontherapeut Martine Ridderhof van martineridderhof.nl
  6. Je kindje beter laten slapen door baby- en kinderslaapcoach Sanne Vermijs van Slaapcircus
  7. Geboortepsychychologie door therapeut Chantal Jansen van chantaljansen.com
  8. Je mamalijf accepteren door voeding- en mindset coach Adinda Gersen van MomBody& Mind
  9. Dunstan babytaal door babycoach Petra Koolen van Samen in Groei
  10. Yoga Nidra door verloskundige en yogadocent Danjela van Gils van Studio Unalome
In januari gaat het nieuwe programma live! Alle klanten die het programma al eerder hebben aangeschaft, krijgen automatisch toegang tot deze upgrade in januari.

Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden van het nieuwe programma? Stuur me dan een mail op meike@mpowermoms.nl, dan zet ik je op de wachtlijst zodat je als eerste alle informatie toegestuurd krijgt en gebruik kunt maken van hele toffe bonussen! Je bent niks verplicht als je op de wachtlijst staat en kunt in januari beslissen of je wel of geen gebruik wilt maken van het aanbod.

Deel dit bericht