baby covered with white blanket

Het mooiste cadeau dat je aan je kind kunt geven

Het kan soms heel eenzaam voelen als jij niet met een positief gevoel terugkijkt op de geboorte van je kind. Toch zijn er heel veel vrouwen die dezelfde gevoelens ervaren als jij. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen kijkt met een negatief gevoel terug op haar bevalling. Omdat niemand zich eenzaam zou moeten voelen en al helemaal niet na de geboorte van je kindje, wil ik een inspirerend verhaal met je delen.

Sanne stuurde me een tijdje geleden een berichtje over hoe zij haar zwangerschap en bevalling had ervaren. Haar verhaal is waarschijnlijk heel herkenbaar voor velen van jullie. Sanne was een client van mij die negatief terugkeek op haar bevalling, maar tegelijkertijd ook heel veel kracht hieruit haalde:

Ze zegt:

‘Toen ik voor het eerst zwanger werd, was ik heel erg blij, maar tegelijkertijd voelde ik ook angst.
Ik was bang voor het onbekende, de pijn van de bevalling en of ik wel een goede moeder zou zijn. Maar ik hield me vast aan de gedachte dat miljoenen vrouwen dit eerder hadden doorgemaakt en dat ik het ook kon. Ik leerde al snel dat deze gevoelens heel normaal zijn en dat ze deel uitmaken van de transitie naar het moederschap.

Toen de dag van de bevalling eindelijk aanbrak, voelde ik me tegelijkertijd heel onzeker en krachtig. Ik wist niet precies wat me te wachten stond, maar ergens had ik er ook vertrouwen in. Toch was ik bang voor de pijn, bang voor complicaties en bang dat ik niet sterk genoeg zou zijn. Gelukkig had ik hele fijne mensen om me heen die mij steunden en aanmoedigden. De bevalling begon en hoewel het een intense ervaring was, wist ik intuïtief precies wat ik moest doen. Mijn lichaam nam het over en ik kon me eraan overgeven.

Toch verliep de bevalling niet zoals ik me had voorgesteld. Er waren onverwachte complicaties en uiteindelijk ook paniek. Mijn baby moest snel geboren werden en dat heb ik als heel heftig ervaren. Toen ik uiteindelijk mijn baby in mijn armen kreeg, voelde ik me verdrietig en teleurgesteld over hoe de bevalling was gegaan. Het was alsof mijn verwachtingen in rook waren opgegaan en ik voelde me schuldig dat ik me zo voelde, terwijl ik tegelijkertijd blij moest zijn met mijn gezonde baby.

Ik gaf mezelf de tijd om te herstellen en realiseerde me dat het oké was om te rouwen om de bevalling die anders liep dan ik had gehoopt. Het was oké om me verdrietig te voelen en mijn emoties toe te laten. En geleidelijk aan begon ik in te zien dat mijn bevalling, ongeacht hoe het was verlopen, een geboorte met ongelooflijk veel kracht en doorzettingsvermogen was geweest.

Als je je verdrietig voelt over je bevalling, weet dan dat je niet alleen bent. Veel van ons hebben momenten gehad waarop we ons afvroegen of we het wel goed hebben gedaan. Maar ik wil je vertellen dat jij een ongelooflijke prestatie hebt geleverd en een prachtige baby op de wereld hebt mogen zetten, en dat maakt jou een sterke en dappere moeder.

Hulp zoeken bij het verwerken van jouw bevalling is niet zwak. Het maakt je nog krachtiger dan je al bent. Soms heb je net even dat zetje nodig om je beter te kunnen voelen en om weer jezelf te kunnen zijn. Ik was mezelf verloren, maar heb mezelf weer teruggevonden en ben daar nog iedere dag dankbaar voor, omdat ik er nu echt kan zijn voor mijn kind. Een moeder die goed in haar vel zit, is het mooiste cadeau dat je je kind kunt geven.’

Prachtig toch? Onze emoties zijn complex en het is volkomen normaal om meerdere gevoelens tegelijkertijd te ervaren. Geef jezelf de ruimte om te voelen en te rouwen als dat nodig is. Maar vergeet ook niet dat je kracht hebt getoond en dat liefde voor je kind altijd kan groeien.

Als jij een heftige ervaring hebt meegemaakt, dan is het niet gek dat je niet meteen een band voelt met je kindje. Jij staat in de overleefstand. In de stressmodus. Daar kun jij niks aan doen.

Het is belangrijk hulp te zoeken om weer uit die overleefstand te komen. Om weer jezelf te kunnen zijn, vol energie en zin hebben in de dag die voor je ligt.

Onze ervaringen, zowel de mooie als de uitdagende, vormen ons tot de moeders die we zijn. We zijn sterk, veerkrachtig en nooit alleen in wat we meemaken.

Ben jij er klaar mee dat jouw bevalling nog zo’n groot onderdeel is van je leven? Heb je het gevoel alsof de bevalling die je hebt gehad jouw hele dag beheerst? Dat je een totaal ander persoon bent nu, doordat je sneller geïrriteerd bent of een korter lontje hebt? Kun je niet terug denken aan je bevalling zonder dat je emotioneel wordt?

Je kunt je negatieve bevallingservaring al verwerkt hebben in 1 sessie. Je hoeft geen maandenlange therapie te volgen. 1 sessie is genoeg. 3 jaar lang ben ik als psycholoog op zoek geweest naar een fijne, zachte manier om je bevalling te verwerken. Als moeder heb je namelijk geen tijd om een week lang van slag te zijn door een sessie, zoals bij EMDR vaak wel gebeurt. Je hebt kinderen om voor te zorgen. Je wilt je weer goed voelen en het liefste zo snel mogelijk.

Met de Trauma Buster Technique verwerk je je ervaring in 1 sessie van 2 a 3 uur en meteen na de sessie voel je je opgelucht en ontspannen. Je bevalling staat jou niet meer in de weg en je hebt deze blijvend verwerkt. Dit betekent niet dat je vergeet wat er is gebeurd, er zit alleen geen emotionele lading meer op.

Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Twijfel je of deze techniek jou kan helpen? Laten we dan even (kosteloos) bellen, dan kijk ik met je mee.

Via deze link kun je een gratis Mpower call in mijn agenda inplannen en dan bel ik jou op het afgesproken tijdstip.

Deel dit bericht