a cup of coffee and some books on a bathtub

Ontspanningstips voor drukke moeders

Als moeder heb je bijna nooit rust. Er is altijd wel iets te doen. Een kind die je aandacht vraagt, het huishouden, geregel voor de opvang/ school. Nu in de decembermaand is het nog drukker dan normaal. Voorbereidingen voor kerst en oud en nieuw. Met wie breng je deze dagen door? Wat ga je doen? Blijf je thuis of ga je naar iemand anders? Wat ga je voor hapjes maken? Wat trek je aan? Moet je nog op pad voor kerstcadeaus? Je hoofd draait overuren.

Ik merk dat bij mezelf ook. Mijn kinderen zijn 3 en 4 jaar. Mijn dochter zit op school en mijn zoontje gaat 3 dagen in de week naar de opvang. De klassenapp van school stroomt over met appjes. Er is meerdere keren per week wel het verzoek om iets mee te brengen naar school (bijv pietenpak, schoentje om te zetten met sinterklaas, spelletjes, regenlaarzen, kersthapjes maken, een lampje). Het is chaos. Niet alleen op de app, ook in mijn hoofd. En dan hebben we het nog niet gehad over de opvang en de afspraken voor thuis waar we naartoe moeten (kapper, zwemles etc.).

Als je niet oppast, ben je 24 uur per dag bezig of constant druk met dingen regelen. Hoe klein je kinderen ook zijn, de rust en onbezorgdheid is weg. Als ik vraag aan moeders wat ze meestal doen om zichzelf op te laden, dan moet een groot gedeelte van de moeders daar best wel even over nadenken. Het is namelijk niet meer zo vanzelfsprekend om iets voor jezelf te doen als je constant maar druk bent, terwijl dit juist prioriteit zou mogen hebben. Juist in die drukke periodes is het nog belangrijker om tijd voor jezelf te pakken. Ook al is het maar 10 minuten. Je komt tot rust en bent daarna veel productiever en voelt je energieker.

Als moeders antwoorden dat ze niet weten waar ze van opladen, dan stel ik ze altijd de vraag: Wat vond je leuk om te doen voordat je moeder werd? Vaak weten ze daar wel antwoord op te geven. Pak dat weer op! Misschien is het iets creatiefs, misschien is het een boek lezen op de bank of misschien is het een avondje dansen. Maakt niet uit, doe wat jij leuk vind en waar jij energie van krijgt!

Ik heb afgelopen week iets gekocht om mezelf meer te laten ontspannen in deze drukke periode. Momenteel ben ik het nog aan het uittesten, dus kan nog niet mijn resultaten met je delen, want daarvoor wil ik het eerst wat langer uitgeprobeerd hebben. Maar ik las er zoveel goede verhalen over en was er eigenlijk heel nieuwsgierig naar. Het is een spijkermat! Dat ziet er niet uit als een matje met spijkers overigens, maar een kleurrijke mat met rondjes die scherpe punten bevatten. (No spon trouwens, ik ben gewoon enthousiast en daarom deel ik dit met je!)

Mijn nieuwsgierigheid voor deze mat won het van de angst voor de pijn. De eerste keer dat ik erop ging liggen, dacht ik echt: poehee, dit doet behoorlijk veel pijn. Daar moet je doorheen. De eerste minuut is het niet prettig, daarna wen je eraan en ligt het zelfs wel comfortabel. Je moet door de weerstand heen en dat is niet altijd makkelijk, maar het levert je uiteindelijk wel meer rust op.

Ik had altijd een beetje een zweverig beeld hierbij, maar niks blijkt minder waar. Vanuit de wetenschap is namelijk ook bewezen dat een spijkermat werkt. Je ervaart een (lichte) pijnprikkel als je op de spijkers gaat liggen, wat de afgifte van natuurlijke pijnstillende hormonen zoals endorfine stimuleert. Door de afgifte van deze pijnstillende hormonen, kun je lekker rustig en ontspannen op de mat liggen. Daarnaast stimuleren de spijkertjes de doorbloeding van je lichaam, waardoor je makkelijker afvalstoffen afvoert. Als je er zo’n 20 minuten opligt, ervaar je het beste effect (doe dit alleen niet als je zwanger bent!).

Is een spijkermat niet jouw ding? Dat kan en is ook helemaal prima. Er zijn nog veel meer andere manieren om die extra ontspanning in je dag te brengen.


Een paar voorbeelden:
– Bewegen! En dat hoeft echt niet meteen op een apparaat, wandelen of fietsen is ook al goed. Maar de hele dag zitten is het slechtste wat we kunnen doen. Heb je een zittend beroep? Zorg dat je ieder uur even een rondje gaat lopen. Kom in beweging en je voelt je de hele dag veel fitter. Ik heb zelf een crosstrainer aangeschaft, zodat ik thuis 2 – 3 keer in de week kan sporten zonder oppas te hoeven regelen om naar de sportschool te gaan. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Doe dan een 7 minute workout via YouTube. In 7 minuten doe je je oefeningen en daarna kun je er weer fris en uitgerust tegenaan!

– De natuur in is ook altijd een goed idee om tot rust te komen. Even weg uit de hectiek. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de kleur groen kalmerend werkt. Daglicht is ook heel belangrijk en draagt bij aan je welzijn. Even de natuur in zorgt ervoor dat je weer helder kan denken.

– Knuffelen helpt ontspannen! Wist je dat er na 20 sec knuffelen oxytocine vrijkomt waardoor je je gelukkiger voelt? Geef je partner eens een extra lange knuffel. Zo versterk je ook meteen de band tussen jullie.

– Muziek luisteren, een boek lezen, een warm bad nemen, dansen met je kinderen in de kamer, een taart bakken of een podcast opzetten (ik weet nog wel een goede tip voor een interessante podcast!). Er zijn zoveel verschillende manieren om even te ontspannen.

Wat is jouw favoriet om te ontspannen?

Vind je het lastig om echt tot rust te komen als drukke moeder? Heb je het gevoel alsof je niet echt kunt opladen op het moment dat jij tijd voor jezelf pakt? Ik heb een masterclass gemaakt waarin ik uitleg wat je kunt doen om juist wel die rust in jezelf te kunnen gaan ervaren.

De masterclass heet: ‘Word een relaxte moeder: 5 must do’s voor meer rust in jezelf.’
Je ontdekt in de masterclass:

  • Wat de nummer 1 reden is waarom 80% van de moeders een opgejaagd gevoel heeft
  • De 5 belangrijkste tools die direct zorgen voor meer rust en ontspanning
  • Gouden tips die stress en spanning tegengaan
  • Het ene ding wat ervoor gaat zorgen dat je weer een leuke, ontspannen moeder kunt zijn
  • Het geheim voor meer rust in je hoofd EN lijf
Ben je benieuwd naar de masterclass? Meld je dan hier gratis aan.

Deel dit bericht