woman in gray shirt covering her face with her hair

Heb jij deze struggles ook?

Het eerste jaar na de geboorte is een periode vol uitdagingen. Het moederschap kan aan de ene kant fantastisch zijn. Jij hebt namelijk een mens gemaakt en wauw, hoe mooi is dat! Aan de andere kant kan het ook een emotionele achtbaan zijn waarbij kersverse moeders vaak worstelen met alle veranderingen.

Je krijgt te maken met slaaptekort, lichamelijke veranderingen en uitdagingen omtrent borstvoeding of flesvoeding. Het is niet gek dat je je uitgeput of overweldigd voelt.

En dan heb je nog de sociale druk en oordelen van anderen. De moedermaffia die overal kritiek op heeft of de maatschappij die vanalles verwacht. Ik verbaas me er iedere keer weer over dat er wordt verwacht dat je 3 maanden na je bevalling weer fris en fruitig op je werk hoort te verschijnen. Dat je op dezelfde manier als voorheen je werk kunt gaan doen, terwijl je er nu gewoon een fulltime baan naast hebt, namelijk het zorgen voor je kind.

Ik vind dat zo bizar! Je bent niet meer dezelfde persoon als voorheen, dus kun je jouw leven ook niet meer op precies dezelfde manier leiden als voorheen.

Het is niet zo gek dat je hiermee worstelt. Je kunt namelijk niet 24/7 alles van jezelf geven. Dat houd je niet vol.

Het is, vooral in het begin, heel erg zoeken naar een fijne balans. En dit is tevens 1 van de grootste struggles die de meeste moeders ervaren nadat ze zijn bevallen. De balans tussen je werk en je gezin, maar ook de zoektocht naar je eigen identiteit.

Veel vrouwen voelen de druk om zichzelf volledig op te offeren voor hun kindje, maar het is juist heel belangrijk om aandacht aan jezelf te besteden en dingen te blijven doen die jij leuk vindt. Doe dit niet alleen voor jezelf, zodat jij je beter gaat voelen. Doe dit ook voor je kindje. Zit jij lekker in je vel, dan voelt je kindje dit ook.

Jij hebt hier invloed op! Waar veel moeders niet bij stilstaan is dat je de vrijheid hebt om te kiezen hoe jij deze periode wilt ervaren en hoe jij je leven wilt leiden na de geboorte van je kindje! Of je nu een heftige bevalling hebt meegemaakt of een droombevalling. Laat je niet leiden door wat je is overkomen. Gebeurtenissen overkomen jou en daar kun je niks aan veranderen, maar je hebt wel invloed op hoe jij hiermee omgaat.

Ik zeg altijd: pijn is onvermijdelijk, maar lijden is een keuze!

En dat klinkt misschien hard, maar je hebt meer invloed op hoe jij je voelt dan je nu misschien denkt. We maken namelijk allemaal dingen mee die ons pijn doen. Hoe kan het dat de ene persoon daar in blijft hangen en de ander vrolijk verder gaat?

Dit komt omdat ze er op een andere manier mee omgaan. Om er niet in te blijven hangen, is het goed om aan de slag te gaan met wat ons pijn heeft gedaan.
Ga erdoorheen! Voel de pijn, voel je even kut, laat die tranen stromen, ben boos. Dat is helemaal oke.

Wat ik niet aan zou raden is om de pijn te gaan vermijden en je volledige te gaan storten op andere dingen. Daarmee druk je de pijn voor even weg, maar komt de pijn nog harder terug op het moment dat jij weer wordt getriggerd. Je voelt je dan nog rotter. Vermijding werkt dus heel even goed, maar niet op de lange termijn. Dan heb je er juist veel meer last van.

Dus, waar heb jij last van? Van welke gebeurtenis heb jij pijn? (en dan heb ik het niet over fysieke pijn, zoals na een val).

Kies jij ervoor om hiermee rond te blijven lopen of ga je ermee aan de slag? Mocht je dit zelf lastig vinden of is de pijn te groot om zelf te verwerken, laat me je dan helpen. Ik ben er voor jou als jij worstelt met het moederschap en ook als jij een heftige (beval)ervaring hebt meegemaakt.

Je leven wordt zoveel mooier als dit jou niet meer in de weg staat. Stel je maar eens voor: hoe zou je je voelen als die pijn er niet zou zijn Wat zou je dan doen? Hoe zou je met je kind omgaan?

Ga ervoor! Kies deze keer eens voor jezelf! Jouw leven wordt er alleen maar mooier door op het moment dat jij hiermee aan de slag gaat.

De komende 3 weken heb ik nog een paar plekjes vrij om jou te begeleiden. Wil je graag even met me overleggen of mijn aanpak bij je past? Je kunt hier een gratis telefonisch gesprek inplannen, dan bel ik jou op het afgesproken tijdstip.

Ps. Wil je meer weten over het verwerken van je heftige bevalling op een zachte, vriendelijke manier in 1 sessie, klik dan hier.

Wil je meer weten over het online programma voor moeders (met of zonder persoonlijke begeleiding), klik dan hier.

Deel dit bericht