Hoi, ik ben Meike!

Tijdens mijn studie verloskunde heb ik heel veel bevallingen begeleid. Hele mooie bevallingen, maar ook hele heftige bevallingen. Het moment dat je kindje eindelijk wordt geboren is magisch. Iedere keer weer. 

Toch bleef ik me verbazen over hoe weinig moeders werden begeleid bij de nieuwe rol die ze kregen. Ze werden moeder. Hun hele leven staat op zijn kop. Ineens verandert je hele leven en je wordt er niet echt op voorbereid. Je weet wel dat er het een en ander gaat veranderen, maar in welk opzicht. Je hebt op dat moment geen idee. 

De meeste voorbereidingen zijn gericht op het krijgen van een kind in de vorm van zwangerschapscursussen. Maar het voorbereiden op je nieuwe rol als moeder wordt daarin niet meegenomen. Terwijl juist dit stuk ook ontzettend belangrijk is. Dit stuk wordt vaak grotendeels onderschat.


Ik vond het gek dat een vrouw die net bevallen is zo aan haar lot werd overgelaten. Natuurlijk werd er altijd gevraagd of alles goed ging, maar dat gaat meer over het fysieke stuk, het herstel na de bevalling. Het mentale en sociale stuk wordt vaak vergeten.

Ik wilde hier zo graag iets mee doen dat ik tijdens mijn studie verloskunde besloot een opleiding tot coach en counselor te volgen en daarna nog een bachelor en master psychologie er achteraan. Ik voelde zo sterk dat ik pas bevallen vrouwen bij dit stuk in hun leven wilde begeleiden. Als verloskundige is er nauwelijks tijd om heel uitgebreid te bespreken wat voor impact het krijgen van een kind heeft. Dat vond ik enorm jammer. 

Meike Henriks

De afgelopen tijd heb ik me gespecialiseerd in nare ervaringen rondom zwangerschap, bevalling en het eerste jaar na de geboorte door middel van de Trauma Buster Technique. Jarenlang heb ik gezocht naar een zachte, kortdurende techniek voor het verwerken van trauma's rondom de geboorte en toen kwam ik deze fantastische techniek tegen! Ik ben de eerste psycholoog in Nederland die de Trauma Buster Technique mag toepassen en ben daar super trots op. Binnen 2 uur kun je je nare ervaring namelijk verwerkt hebben op een fijne, zachte manier zonder dat je je hele verhaal hoeft te vertellen.

Zelf heb ik 2 kinderen

In 2019 is mijn dochter Evi geboren en in 2020 mijn zoon Finn. Toen mijn dochter werd geboren, kwam er een hele hoop op me af. Mijn hele leven stond op zijn kop. Er was geen ritme meer en ik paste me volledig aan haar behoeftes aan. Ze sliep nog niet op vaste tijden, waardoor het lastig was om dingen te plannen. Daar moest ik in het begin enorm aan wennen. Ook kon ik niet meer zomaar even weg, want voor mijn gevoel moest ik het halve huis aan spullen meeslepen, zodat ze niks tekort zou komen. Ondanks deze uitdagingen, vond ik deze periode ook wel erg fijn. Ik houd van baby's en heb echt genoten van de tijd dat mijn dochter nog zo klein was. 

Toen anderhalf jaar later mijn zoon werd geboren, verliep de kraamtijd heel anders. Hij had een moeilijke start. Meteen na de bevalling werd hij meegenomen naar de neonatologie en mijn man ging er meteen achteraan. Ik lag alleen, net bevallen en mijn man en kind waren allebei weg. Er waren complicaties tijdens de bevalling opgetreden, waardoor ook ik in de gaten moest worden gehouden. Daardoor kon ik pas anderhalf uur later naar mijn man en zoon toe. Het belangrijkste eerste uur van mijn kind, het gouden uurtje, had ik dus gemist. 

Later bleek dat hij een randprematuurtje was en er eigenlijk nog niet klaar voor was om geboren te worden. Dit zorgde ervoor dat hij in het begin heel veel problemen had. Hij kon zichzelf niet warm houden, had moeite met ademen en zelfs drinken was te vermoeiend. Deze kraamtijd was ik zelf echt aan het overleven. Ik liet het over me heenkomen, want ik had er geen controle over. Een roze (of eigenlijk blauwe ;)) wolk heb ik toen niet ervaren. Een paar weken later toen alles weer wat rustiger was, kon ik pas echt gaan genieten van mijn gezin.

Foto duinen

Sinds ik zelf moeder ben, merk ik wel hoe lastig het soms kan zijn om goed voor mezelf en mijn gezin te zorgen, te werken en ook nog een huishouden te runnen. Mijn man heeft altijd de helft van de tijd in het buitenland gezeten voor zijn werk, waardoor ik in die periode alleen voor onze kinderen zorgde, terwijl ik ook een eigen bedrijf had. Dit zorgde ervoor dat ik goed moest plannen, zodat ik deze drukke tijd met 2 jonge kinderen daadwerkelijk vol kon houden, zonder er zelf aan onderdoor te gaan.

Ik was het gewend en vond het niet erg dat ik er vaak alleen voor stond, maar daardoor ervaarde ik dat het behoorlijk lastig kon zijn om alle taken goed te kunnen managen. Maar met een aantal aanpassingen is me dit gelukt. En die leer ik andere moeders ook graag. Met behulp van een dosis Mpower (empower, Meikepower en Mamapower) begeleid ik deze moeders naar ontspannen moederschap, zodat ze de moeder kunnen zijn die ze willen zijn!

Hierbij nog een paar weetjes over mij:

⭐️ Ik ben nog steeds samen met mijn eerste liefde. We zijn al meer dan 15 jaar samen en kennen elkaar van de middelbare school.

⭐️ 10 jaar heb ik gestudeerd. Eerst een studie verloskunde en daarna een studie psychologie (bachelor en master) Toen ik klaar was met studeren, dacht ik dat ik opgelucht zou zijn, maar ik miste het om dagelijks nieuwe kennis op te doen. Daarom maak ik nu iedere dag tijd om 30 minuten een boek te lezen, dat is mijn me-time waardoor ik kan ontspannen.

⭐️ Ik heb 2 kinderen, maar ben er ook 3 verloren. Voordat ik zwanger werd van Evi kreeg ik een miskraam en Finn was in het begin van de zwangerschap een tweeling. Na Finn ben ik nog een kindje verloren. Dit alles heeft me doen beseffen wat een wonder kinderen zijn als ze gezond worden geboren.

⭐️ 3 jaar geleden sprong ik uit het vliegtuig om te skydiven en dat was geweldig! Dit is het spannendste ding dat ik ooit heb gedaan!

⭐️ Ik ben de eerste psycholoog in Nederland die de Trauma Buster Technique mag toepassen! Daar ben ik super trots op! Deze techniek helpt je op een hele fijne, zachte, kortdurende manier om je nare ervaring rondom de geboorte van je kind te verwerken.

⭐️ Ik ben een avondmens en houd niet van ochtenden. Ik lig vaak niet voor half 1 's nachts in bed. In de avond begint de inspiratie te stromen en werk ik vaak dingen uit met een goed glas wijn.

⭐️ Ik heb in totaal meer dan 100 bevallingen begeleid. Sommige bevallingen vergeet ik nooit meer, doordat ze zo mooi waren of juist doordat ze zo heftig waren. Gelukkig kwam dat laatste niet al te vaak voor.

⭐️ Ik heb een hekel aan koken en heb ooit rijst laten aanbranden. Wel vind ik gezond eten heel erg belangrijk. Gelukkig heb ik een man die koken heel erg leuk vindt en het ook goed kan, waardoor ik (bijna) nooit zelf hoef te koken!

⭐️ Ik zet nooit een wekker. Mijn kinderen zijn mijn wekker. Ze worden (bijna) altijd tussen 7 en 7.30 u wakker en ik vind het heerlijk om dan nog even met ze te knuffelen en op een relaxte manier de dag te starten.  Daarom begin ik nooit voor 10 u met werken.

⭐️ Nieuwe kennis opdoen vind ik fijn en daarom luister ik heel graag podcasts als ik het huishouden aan het doen ben. 

Ik ben benieuwd naar jou!

Jij weet nu wie ik ben,maar ik heb nog geen idee wie jij bent. Ik ben benieuwd naar jou! Wie ben jij? Hoe ervaar jij het moederschap? Hoe zou jij willen zijn als moeder? Waar loop je tegenaan om dit te realiseren?

Vertel me wat je uitdagingen zijn en laten we samen kijken of we een klik hebben en of ik je eventueel hierbij zou kunnen begeleiden. Misschien heb je ergens het gevoel dat ik je verder zou kunnen helpen.

Laat het me weten door onderstaand contactformulier in te vullen.