woman and child facing towards sunset

Wat zou jij doen?

Afgelopen week had ik een mooi gesprek met een moeder. Over hoe lastig het kan zijn om bij jezelf te blijven en je eigen gevoel te volgen. Overal waar je kijkt (tijdschriften, series, familie en vrienden) vliegen de adviezen en meningen je om de oren.

‘Valt je kindje moeilijk in slaap? Laat maar even huilen hoor, dat kan geen kwaad.’

‘Je kindje laten huilen? Dat moet je echt niet doen hoor, dat is heel slecht.’

‘Je kindje bij je in bed leggen? Nee, dat is levensgevaarlijk!’

‘Slaapt je kindje in een co-sleeper? Dan heb je toch helemaal geen rust en privacy meer? Bij ons sliepen de kinderen al meteen op hun eigen kamertje.’

Je kent deze gesprekken vast wel. Doodvermoeiend. Vaak worden deze adviezen gegeven met de beste intenties, maar hierdoor word je alleen maar onzeker. Je gaat twijfelen aan je eigen kunnen.

‘Doe ik het wel goed?  Anderen doen dit ook niet. Waarom moest ik het nu per se op mijn manier doen? Ik had veel beter kunnen luisteren naar die andere moeders met veel meer ervaring.’

Ho stop! Laat je niet tegenhouden door wat anderen van je vinden. Jij mag vertrouwen op je eigen gevoel. Doet iemand het op een andere manier? Who cares?! Als diegene daar gelukkig mee is, dan is dat helemaal oke.

Net zoals het helemaal oke is om te luisteren naar je eigen intuitie. En tuurlijk, dat kan heel erg lastig zijn. Vooral als anderen er een andere mening op na houden. Ik zal even een voorbeeld geven: Je kindje is ziek en je gaat naar de dokter. De dokter zegt dat er niks aan de hand is en het waarschijnlijk een griepje is. Hij geeft aan dat het tijd nodig heeft, maar je kindje vanzelf zal herstellen.

Jouw gevoel geeft echter aan dat er iets anders aan de hand is. Dit is een heel sterk gevoel. Je weet niet waar het vandaan komt, maar bent enorm bezorgd om je kindje, want ergens voel je dat er meer aan de hand is.

Wat doe je dan? Volg je het advies van de dokter en wacht je af of vertrouw je op je moedergevoel en ga je het gesprek aan over bijv verdere onderzoeken?

Je gevoel is er niet voor niks. Het is een waarschuwingssysteem. Je voelt je onprettig bij bepaalde mensen of gebeurtenissen en je gevoel helpt je om ervoor te zorgen dat je niet verder in de problemen komt.

Jij mag hier op vertrouwen, ook al is dat niet altijd makkelijk. Laat anderen maar denken. Het gaat om jou en je kindje en niet om een ander. Wat diegene ervan vindt, is het probleem van hem of haar. Niet dat van jou.

Maak je eigen keuzes. Doe wat goed voelt voor jou. Ook al doet de hele wereld het anders. Laat de meningen van anderen los. Hieraan vasthouden kost veel te veel negatieve energie en je energie is sowieso kostbaar als je een kleintje hebt.

Luisteren naar je intuïtie is alleen erg lastig als je zelf niet lekker in je vel zit. Heb jij een heftige zwangerschap, bevalling of kraamtijd meegemaakt en heeft dit veel impact op je leven? Heb je een kort lontje, kun je je moeilijk concentreren, voel je je moe en energieloos of voelt alles als teveel?

Je hoeft hier namelijk niet mee rond te blijven lopen. Je kindje is maar zo kort zo klein en hoe ontzettend zonde is het als je deze periode niet heel bewust mee kunt maken, omdat je zelf niet lekker in je vel zit. Jij verdient het om de moeder te zijn die jij zo graag wilt zijn en je kindje verdient een moeder die er voor hem of haar kan zijn.

Wil jij mijn begeleiding bij het verwerken van je heftige zwangerschap, bevalling of kraamperiode? Of wil jij nu echt die energieke, ontspannen moeder zijn vol rust, energie en vertrouwen en heb je hierbij mijn hulp nodig? Laten we dan even bellen om kennis te maken, zodat we kunnen bekijken wat jij nodig hebt en of ik de juiste persoon ben die jou kan helpen. Je kunt hier een gratis belafspraak inplannen. Dan bel ik jou op het afgesproken tijdstip.

Deel dit bericht