Ik verbaas me er iedere keer weer over. Er wordt heel weinig gepraat over de overgang naar het moederschap en alles wat daarbij komt kijken. Je hele leven staat namelijk op zijn kop.
Tijdens je zwangerschap word je nauwlettend in de gaten gehouden of alles wel goed gaat met jou en de baby. Je komt om de paar weken op controle. En als je je zorgen maakt, dan kun je bellen met je verloskundige. Super fijn en ook noodzakelijk!
Maar wat ik niet begrijp is dat je 6 weken na de bevalling er alleen voor komt te staan. Pats boem, ineens is de begeleiding over. Ineens sta je er alleen voor en moet je alles maar zelf uitzoeken.
Dit moet toch anders kunnen? Ik kan me er echt boos om maken dat net bevallen moeders zo aan hun lot worden overgelaten, want ik zie de gevolgen hiervan dagelijks in mijn praktijk.
Jij bent aan het herstellen van je bevalling. Je hormonen veranderen, je lijf verandert en het is zoeken naar een fijne balans tussen het zorgen voor je kindje, het huishouden, je sociale leven, werk en tijd voor jezelf.
Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt na haar bevalling te maken met psychische klachten. Veel vrouwen schamen zich hiervoor. Ze schamen zich ervoor dat ze zich zo voelen, dat ze niet blij kunnen zijn met hun kindje terwijl het kindje heel gewenst is.
Maar weet je, je kunt EN niet blij zijn met hoe het nu gaat EN heel veel van je kindje houden. Er spelen zoveel factoren mee die bepalen hoe jij je voelt. De dingen die jij hebt meegemaakt (bijv een heftige bevalling), de steun die je krijgt van anderen, je verwachtingen over het moederschap of je hormonen.
Deze belangrijke factoren bepalen voor een groot deel of je lekker in je vel zit of juist niet. En het lastige is, je hebt er niet altijd invloed op. Het overkomt je. Het gebeurt je gewoon. Dat is schrikken en we denken heel vaak dat we de enige zijn. Maar dat is niet zo. Heel veel moeders voelen zich precies hetzelfde als jou.
Durf hier open over te zijn. Je hoeft je niet te schamen. Jouw gevoelens mogen er zijn. Daar is niks mis mee.
Helaas wordt hier niet altijd openlijk over gesproken en zit er een taboe op mentale klachten na een bevalling. Ik hou er juist wel van om deze taboes te doorbreken, zodat moeders zich minder eenzaam en alleen gaan voelen. En zodat ze weten dat het niet gek is als ze dit ervaren.
Gelukkig zijn er nog veel meer mensen die psychische problemen uit de taboesfeer willen halen, waaronder Liza van der Veeken. Met Liza heb ik vorig jaar een podcast opgenomen over haar postnatale depressie die zij kreeg na de geboorte van haar eerste kind. Zij is hier heel open over geweest. Ze gaf aan wat deze periode met haar heeft gedaan, hoe zij deze periode heeft ervaren en wat haar uiteindelijk heeft geholpen om er weer bovenop te komen. Mocht je de podcast nog niet beluisterd hebben, dan kun je dit hier doen.
Om andere moeders die een postnatale depressie hebben te ondersteunen, heeft Liza een boek geschreven over haar ervaring. Het boek heet: ‘Kind, ik hou (niet) van jou’. En enorme aanrader om te lezen en openheid te creëren rondom mentale problematiek na de geboorte van een kind.
Om andere moeders een hart onder de riem te steken en mentale uitdagingen na een bevalling uit de taboesfeer te halen, ga ik morgen (vrijdag 27 okt) om 9.30 u live op Instagram samen met Liza over mentale problemen na de geboorte van een kindje.
Ben jij erbij? Volg me dan hier op Instagram, dan krijg je vanzelf een melding wanneer ik live ga. Je kunt dan in de chat je vragen aan ons stellen. Kun je er niet live bij zijn? Dan kun je deze Insta live altijd terugkijken op mijn Instagramkanaal: mpowermomsnl.