girl crawling on parque floor

Je kunt jezelf hier helemaal gek mee maken

Wanneer is het voor het laatst dat jij iets heel spannends hebt gedaan? Dat je een drempel over moest? Ik had afgelopen week een gesprek met een moeder die het heel lastig vond om grenzen aan te geven bij een andere moeder.

Ze voelde zich geirriteerd en boos, omdat die andere moeder steeds goedbedoelde opmerkingen maakte over haar kind. Ze had daardoor het gevoel alsof ze iets niet goed deed.

Het begon heel onschuldig, zo van: ‘Kan jouw kind al kruipen? Mijn kind kan dat al een paar weken’, maar het werd steeds erger. Opmerkingen als: ‘Je moet wel meer met je kind oefenen hoor, want dat het zo lang duurt is echt niet goed.’

Hoppa, barst in je zelfvertrouwen en je begint te piekeren. Want is het inderdaad niet goed? Loopt mijn kind echt achter? Moet ik hem eens meenemen naar de huisarts om het te laten controleren?

Je kunt jezelf hier helemaal gek mee maken en het houd je uit je slaap, want juist als het rustig en stil is, heb je tijd om te piekeren.

Zo werkt het ook als jij niet lekker in je vel zit door iets wat jij hebt meegemaakt, zoals een heftige bevalling.

Je hebt de hoop dat het vanzelf over zal gaan. En dat is goed, want de eerste 6 weken na een bevalling gebeurt er lichamelijk en mentaal heel erg veel.
Je bent je bevalling aan het verwerken en aan het herstellen.

Alleen, als jij na 6 weken nog steeds last hebt van piekergedachten over je bevalling, een kort lontje ervaart, sneller geirriteerd bent en niet goed aan je bevalling terug kunt denken zonder in huilen uit te barsten, dan is het goed om hier hulp bij te zoeken.

Tijd heelt namelijk niet alle wonden. Hoe graag we dat ook zouden willen. En vraag jezelf eens af: hoe lang zou je willen wachten? Tot je kindje 6 maanden is? 1 jaar, misschien wel 3 jaar?

Het is nooit een goed moment. Er gebeurt altijd wel iets, waardoor het nu niet de juiste timing is om ermee aan de slag te gaan.

Hoe langer je wacht met het zoeken van hulp, hoe langer je jezelf aan het kwellen bent. Begrijp me niet verkeerd, jij kunt niks doen aan wat jou is overkomen. Je hebt alleen wel de vrijheid en de mogelijkheid om deze gebeurtenis aan te pakken, zodat je bevalling je niet langer meer in de weg zit.

En dan bedoel ik niet met symptoombestrijding, zoals melatoninepilletjes om beter te slapen of kalmeringstabletten. Want uiteindelijk zal dit jou niet gaan helpen. Je zult de oorzaak aan moeten pakken. De angel eruit moeten halen.

De oorzaak waarom je je voelt zoals je je nu voelt. Alleen dan kun jij weer de persoon worden die jij ooit was.

Deze heftige gebeurtenis zit jou in de weg. En niet alleen jou, maar jouw hele gezin. Je zult moeilijker een band op kunnen bouwen met je kindje, omdat je er geen ruimte in je hoofd voor hebt. Ook je partner merkt aan alles dat er iets is.

De drempel om hulp te zoeken ligt hoog. En waarom? Ben je bang dat je hebt gefaald? Moet je alles maar alleen kunnen? Ik vind mensen die hulp zoeken juist ontzettend krachtig en moedig! Want hulp zoeken doe je niet voor een ander. Je doet het voor jezelf en voor je gezin.

Hoe zou het voor je zijn als je nog een jaar langer met deze gevoelens en emoties rond zou blijven lopen? Prima? Oke, helemaal goed. Moet je er niet aan denken? Nou, dan heb je daar je antwoord om er nu mee aan de slag te gaan en het niet meer uit te stellen.

En weet je, dat hoeft geen maandenlang traject te zijn. Een sessie voor het verwerken van je bevalling is maar 1 sessie van 2 a 3 uur. Daarna heb je jouw heftige ervaring verwerkt.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Ik snap wel waar deze gedachte vandaan komt, want als psycholoog was ik hier in het begin ook sceptisch over. Toch is mijn ervaring dat het bij 95% van de moeders wel zo gaat. Ze hebben maar 1 sessie nodig.

Op een hele zachte, vriendelijke manier word jouw ervaring zowel mentaal als lichamelijk verwerkt. Je wordt niet meer getriggerd door iets wat je leest, ziet of hoort en kunt op een neutrale manier terugkijken op je bevalling zonder hele heftige negatieve emoties.

Ik gebruik hiervoor de Trauma Buster Technique. Dit is een combinatie van EFT (Emotional Freedom Techniques) en NLP (Neurolinguistisch Programmeren). Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een stressverlagende ademhalingstechniek.

Doordat je heftige ervaring op een zachte manier wordt verwerkt, verlaat je met een opgelucht gevoel de sessie. Van bijna alle moeders krijg ik te horen dat er een last van hun schouders is gevallen.

Oa deze moeders gingen je voor:

‘De sessie met Meike was intens, maar ik voelde me in goede handen. Ik kampte al enige maanden met het trauma van mijn bevalling en Meike heeft me hierin met kalmte en kundige begeleiding doorheen geloodst. De methodiek is gek, maar het werkt. We hebben zelfs wel gelachen tussendoor. Waar ik voorheen telkens in tranen uitbarstte bij het praten over mijn bevalling, heb ik dat nu helemaal niet meer. De follow up daarna was fijn om terug te kijken. Ik kijk terug op een geslaagde sessie!’ Kim, 33 jaar

‘Ik had eigenlijk een prima bevalling. Geen complicaties en binnen 8 uur was ik bevallen. Iedereen zei tegen me dat ze zo’n bevalling ook wel zouden willen. Toch ervaarde ik het heel anders en kon ik me er niet bij neerleggen. De verloskundige wilde per se dat ik naar haar instructies luisterde, terwijl dat niet was wat ik wilde en ik liever op mijn eigen lijf vertrouwde. De dingen die ze zei hebben er zo ingehakt, dat ik niet op een fijne manier naar mijn bevalling terug kon kijken. Na lang twijfelen heb ik een traumaverwerkingssessie ingepland. Want was mijn bevalling wel ‘zwaar’ genoeg voor een traumaverwerkingssessie? Hoe gek het ook klinkt, de sessie vond ik heel fijn. Het was niet zwaar, het was heel zacht. Precies waar ik behoefte aan had. En nu? Nu kan ik met een goed gevoel terug kijken op mijn bevalling. Ik ervaar geen spanning meer en geen onrust als ik terugdenk aan wat de verloskundige deed en zei. Nu snap ik ook waarom anderen zo’n bevalling ook wel zouden willen. Eerst kon ik dat niet zien door de boosheid en het verdriet dat overheerste. Nu wel, doordat ik het nare gedeelte van mijn bevalling heb verwerkt. Heel erg fijn!’ Carmen, 36 jaar

Nu is het aan jou om te kiezen. Blijf je langer rondlopen met je klachten of ga je er nu mee aan de slag, zodat je het nieuwe jaar energiek en ontspannen kunt starten?

Klik dan hier.

Je kunt daar ook meer ervaringen van andere moeders lezen en een gratis telefonisch gesprek inplannen, zodat we eerst even kunnen kennismaken.

Wie weet spreken we elkaar binnenkort!

Deel dit bericht