woman carrying baby

Veerkracht en herstel: het verhaal van Lisa

Een heftige bevalling kan je leven compleet veranderen. Dit is niet niks en heeft enorm veel impact. De afgelopen maanden heb ik veel moeders begeleid die worstelden met de gevolgen van hun heftige bevalling en vandaag neem ik je mee in het verhaal van Lisa.

Lisa was een vrolijke en energieke vrouw die uitkeek naar de geboorte van haar eerste kindje. Ze wilde heel graag een natuurlijke bevalling zonder interventies en had zich tot in de puntjes voorbereid. Helaas valt een bevalling niet altijd te plannen en loopt het soms anders dan je van tevoren had bedacht.

Toen de weeën begonnen, was Lisa er helemaal klaar voor. Ze had er zin in en kon niet wachten om haar baby te ontmoeten. Maar naarmate de uren verstreken, werd de bevalling heftiger. De pijn die ze voelde, was intens en ze had moeite om hier mee om te gaan. Ze probeerde verschillende houdingen, ging in bad, probeerde op handen en knieën te zitten, maar niks leek echt te helpen tegen de pijn.

Niet alleen voor Lisa zelf werd het moeilijker, de baby had het ook niet goed meer naar zijn zin. De hartslag daalde en er ontstond paniek. Voordat Lisa het wist, werd ze naar de operatiekamer gebracht voor een spoedkeizersnede. Haar baby werd gelukkig gezond geboren, maar Lisa voelde zich compleet overweldigd door de hele ervaring.

Een heftige bevalling kan verstrekkende gevolgen hebben. Lisa voelde zich na de bevalling vaak angstig en onzeker. Ze had flashbacks naar de pijn en de chaos in de operatiekamer. De herinneringen achtervolgden haar, ook terwijl ze sliep. Nachtmerries had ze ervan. Ze wilde heel blij zijn met haar kindje, maar kon dit niet. Het was alsof angst en verdriet continu overheersten.

Haar heftige bevalling beïnvloedde niet alleen Lisa’s emotionele welzijn, maar ook haar dagelijks leven. Ze had moeite om een band met haar baby op te bouwen, omdat ze zichzelf als een falende moeder zag. De schuldgevoelens knaagden aan haar en de vraag “Waarom kon ik niet gewoon normaal bevallen?” spookte voortdurend door haar hoofd.

Alles werd haar al gauw te veel. Ze had een kort lontje, kon weinig prikkels verdragen, had huilbuien en was heel erg gestrest.

Uiteindelijk besloot Lisa dat ze hulp wilde bij het verwerken van haar bevalling. Dit was voor haar geen makkelijke stap, maar Lisa wilde zich zo niet langer voelen. We maakten een belafspraak en ik legde haar uit dat haar gevoelens heel normaal waren na zo’n heftige ervaring. Het was absoluut niet gek dat ze zich zo voelde. Door alle stress en spanning stond haar lijf in de overlevingsstand en dat moest doorbroken worden. We maakten een afspraak voor een sessie om haar bevalling te verwerken en tijdens deze sessie heeft ze gepraat, gehuild en zelfs gelachen.

Met de juiste ondersteuning kon Lisa haar trauma overwinnen. Doordat ze haar bevalling heeft verwerkt, neemt ze zichzelf niks meer kwalijk. Haar bevalling voelt nu voor haar als een gewone ervaring in plaats van een hele heftige ervaring waar ze niet aan kan terugdenken zonder in huilen uit te barsten. De heftige emoties zijn van haar bevalling gehaald, waardoor ze hier makkelijk met vriendinnen over kan praten en met een rustig gevoel bevallingsfoto’s kan terugkijken.

Het is belangrijk om te weten dat een bevallingstrauma niet jouw schuld is. Het kan iedereen overkomen, ongeacht hoeveel je je hebt voorbereid. Het is oké om hulp te zoeken en te praten over je ervaring.

Je verdient het om gehoord en ondersteund te worden. Je verdient het om jezelf weer te kunnen zijn. Om de energieke, vrolijke vrouw te zijn die je altijd al was.

Hiervoor is geen maandenlang, zwaar traject nodig. Zeker niet! Alle cliënten die ik de afgelopen maanden heb begeleid bij het verwerken van hun heftige bevalling hebben hun bevalling verwerkt in 1 sessie van 2 a 3 uur. Dit klinkt heel lang voor 1 sessie, maar is het niet. Je verwerkt je ervaring namelijk op een hele zachte, vriendelijke manier. De tijd vliegt voorbij. Je verlaat de sessie niet met een zwaar gevoel, maar juist met een fijn en opgelucht gevoel.

Hier vind je een paar ervaringen van moeders die deze sessie voor het verwerken van nare ervaringen hebben gevolgd:

‘Mijn bevalling was heel erg zwaar. Het liep heel anders dan ik had gewild en ik kon er niet aan terugdenken zonder te gaan huilen. Ik heb toen een sessie ingepland met Meike en kan nu neutraal terugkijken op wat ik heb meegemaakt, ook al had ik het toen graag anders zien lopen.
Ik ben blij dat ik wel het positieve gevoel ben blijven behouden als ik terugdenk aan het moment dat mijn kind werd geboren.  Dan reageert mijn lijf met blijdschap, super fijn! Ik was ergens bang om dat te verliezen. De algehele bevalling kan ik nu beter een plekje geven en meer van een afstand bekijken. Het is geweest, ik heb het verwerkt. Ik kan er nu ontspannen over praten.
Tijdens de sessie moest ik wel af en toe lachen of dat ik dacht ‘werkt dit echt’ of ‘wat doe ik’. Ik ben een vrij nuchter persoon. Je was heel ontspannen, vrolijk en je zorgde echt voor rust. Ik voel mij nu rustiger en sta minder ‘aan’. Ik ben echt heel blij, dankjewel!!’ Jill, 33 jaar

‘Ik had eigenlijk een prima bevalling. Geen complicaties en binnen 8 uur was ik bevallen. Iedereen zei tegen me dat ze zo’n bevalling ook wel zouden willen. Toch ervaarde ik het heel anders en kon ik me er niet bij neerleggen. De verloskundige wilde per se dat ik naar haar instructies luisterde, terwijl dat niet was wat ik wilde en ik liever op mijn eigen lijf vertrouwde. De dingen die ze zei hebben er zo ingehakt, dat ik niet op een fijne manier naar mijn bevalling terug kon kijken. Na lang twijfelen heb ik een traumaverwerkingssessie ingepland. Want was mijn bevalling wel ‘zwaar’ genoeg voor een traumaverwerkingssessie? Hoe gek het ook klinkt, de sessie vond ik heel fijn. Het was niet zwaar, het was heel zacht. Precies waar ik behoefte aan had. En nu? Nu kan ik met een goed gevoel terug kijken op mijn bevalling. Ik ervaar geen spanning meer en geen onrust als ik terugdenk aan wat de verloskundige deed en zei. Nu snap ik ook waarom anderen zo’n bevalling ook wel zouden willen. Eerst kon ik dat niet zien door de boosheid en het verdriet dat overheerste. Nu wel, doordat ik het nare gedeelte van mijn bevalling heb verwerkt. Heel erg fijn!’ Carmen, 36 jaar


Denk je nu: hier ben ik wel benieuwd naar, maar hoe werkt het precies? Ik bel altijd eerst met je om te kijken of de Trauma Buster Technique geschikt voor je is. Belangrijk hierbij om te vermelden is dat het een eenmalige ervaring moet zijn geweest die je je nog kunt herinneren. Eigenlijk perfect geschikt dus voor de meeste bevallingstrauma’s. Vervolgens kun je de sessie bij mij in Tilburg volgen of online via Zoom. Net wat jij het prettigst vindt. Een paar dagen na de sessie bel ik je altijd nog even op om te vragen hoe het nu met je gaat.

Denk je nu: hier wil ik meer over weten! Klik dan hier.

We kunnen altijd even bellen om te kijken of dit iets voor je is, zonder dat je meteen vast zit aan de sessie. Wil je graag even overleggen?

Plan dan hier een gratis telefonisch gesprek in van 30 minuten, dan kijk ik met je mee.

Deel dit bericht