man in brown shorts carrying woman in white dress during daytime

6 essentiele tips voor het eerste jaar na de geboorte

Het eerste jaar na de geboorte van je kind kan een periode zijn vol verwondering en uitdagingen. Toch kan deze fase ook gepaard kan gaan met onzekerheden en emoties die alle kanten opvliegen. Als mama zijnde en als psycholoog begrijp ik de mix van emoties, vragen en twijfels heel goed die je kunt ervaren in het eerste jaar na de geboorte van je kindje.

Ik heb dit zelf namelijk ook ervaren na de geboorte van mijn kinderen en ook de moeders die ik de afgelopen jaren heb begeleid gaven aan dat het eerste jaar na de geboorte vaak als heel intens wordt beschouwd.

In deze mail wil ik daarom 6 essentiële dingen met je delen die belangrijk zijn om te weten in het eerste jaar na de geboorte van je kindje, zodat je deze periode makkelijker doorkomt.

1. Zorg voor jezelf: Door alle drukte rondom het zorgen voor je baby is het gemakkelijk om jezelf te vergeten. Maar onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Neem regelmatig pauzes, vraag om hulp indien nodig, eet gezond en probeer voldoende te rusten. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je beter voor je baby zorgen.

2. Vertrouw op je moedergevoel: Vertrouw op je intuïtie en wees niet te streng voor jezelf. Jij kent je baby het beste en kunt inspelen op zijn/haar behoeften. Trek je niks aan van ongevraagd advies en twijfel niet aan jouw capaciteiten als moeder. Je doet het fantastisch!

3. Ga mee met de veranderingen: Het eerste jaar na de bevalling brengt vele veranderingen met zich mee, zowel fysiek als emotioneel. Het is normaal om je soms overweldigd of uit balans te voelen. Geef jezelf de tijd om aan deze veranderingen te wennen en wees geduldig met jezelf. Vergeet niet dat het ouderschap een leerproces is en je hierin zult groeien.

4. Communiceer met je partner: Een goede communicatie met je partner is essentieel. Bespreek je gevoelens, angsten en onzekerheden met elkaar. Samenwerken als een team zal het makkelijker maken om met zware dagen om te gaan en het zal jullie band versterken. Vergeet daarom niet om quality time met elkaar te plannen, ook al zijn het maar korte momenten.

5. Wees niet bang om hulp te vragen: Het is volkomen normaal om hulp nodig te hebben tijdens het eerste jaar na de bevalling. Familie, vrienden en ook professionals staan klaar om je te ondersteunen. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Het is geen teken van zwakte, maar juist ontzettend krachtig!

6. Vier kleine overwinningen: In het eerste jaar zijn er talloze kleine overwinningen om te vieren. Of het nu de eerste glimlach, het doorslapen van je baby of het behalen van een persoonlijk doel is, neem de tijd om deze momenten te vieren. Het moederschap is een reis vol kleine stapjes, en het vieren van deze mijlpalen zal je een boost in energie en vertrouwen geven.

Het eerste jaar na de bevalling is een bijzondere tijd vol veranderingen en groei. Deze tips kunnen je helpen om deze periode makkelijker te doorstaan. Wees trots op jezelf als moeder, je hebt al zoveel doorstaan!

Vind jij het eerste jaar na de geboorte overweldigend en heb je het gevoel dat je de hele dag door druk bent, maar niet echt kunt genieten van deze tijd samen met je kindje? Ben je gestrest en gehaast en wil je meer rust, energie en vertrouwen?

Mogelijk is het Mpower Moms Program iets voor jou. Dit is het programma voor moeders in het eerste jaar na de geboorte. Je krijgt een complete gids met alle informatie als het je even allemaal teveel wordt. Het is namelijk echt oke als je het soms allemaal even niet meer weet. Als je het moederschap soms zwaar vindt en je wel eens stiekem terug verlangt naar de tijd voordat je kinderen had. En tuurlijk, je zou je kind(eren) voor geen goud meer willen missen. Maar dat neemt niet weg dat het ouderschap behoorlijk pittig kan zijn.

Je hoeft het niet alleen te doen. Een kind krijgen is een enorme verandering, iedere keer weer. Vergelijk het met een nieuwe baan. Daar word je eerst ook ingewerkt. Zo is het ook met het moederschap. Niemand verwacht van je dat je meteen alles kunt. Dan is het wel zo fijn dat er iemand is die jou hierin wegwijs maakt, zodat jij geen kostbare tijd en energie hoeft te verspillen om uit te zoeken hoe alles werkt.

Denk je nu: yes, hier wil ik meer over weten. Klik dan hier voor meer informatie over het Mpower Moms Program.

Deel dit bericht