man and woman hugging each other

Hoe je relatie verandert na het krijgen van een kind

Het ouderschap is een van de meest mooie en bijzondere ervaringen die je kunt meemaken. Maar laten we eerlijk zijn, het krijgen van kinderen kan ook een behoorlijke impact hebben op jullie relatie.

Toen mijn partner en ik ouders werden, veranderde onze relatie enorm. Plotseling hadden we gebroken nachten (en daardoor kortere lontjes) en waren we voornamelijk bezig met het verschonen van luiers en voedingen. Onze focus verschoof volledig naar de zorg voor ons kind en het voelde soms alsof er weinig tijd overbleef voor elkaar.

De vermoeidheid en de eisen van het ouderschap brachten soms spanning met zich mee. We realiseerden ons al snel dat we veel minder tijd voor elkaar hadden en dat we, als we niet oppasten, volledig langs elkaar heen leefden. We begonnen bewust tijd vrij te maken voor gesprekken en leuke dingen samen, zelfs als we doodmoe waren. Was dat altijd makkelijk? Nee, liefde is niet voor niks een werkwoord. Je zult aandacht aan elkaar moeten blijven besteden om je relatie goed te houden.

Niet alleen als je kinderen heel klein zijn, eigenlijk altijd. Inmiddels zijn onze kinderen geen baby’s meer, maar als we niet oppassen, schieten momenten samen er bij in.

Afgelopen weekend heb ik mijn man daarom een nachtje meegenomen naar een hotelsuite met privesauna, hammam en bubbelbad op de kamer. Om onszelf weer even man en vrouw te voelen in plaats van alleen maar papa en mama. Om te genieten van onze tijd samen en geen rekening te hoeven houden met de kinderen. Even weer echt volwassen gesprekken te voeren en te kijken of we nog tevreden zijn met hoe we ons leven nu ingericht hebben. Deze tijd was mega waardevol en dat gun ik jou ook. Daarvoor hoef je natuurlijk niet per se een nachtje weg. Je kunt bijvoorbeeld ook lekker romantisch dineren thuis. Net wat je fijn vindt!

Blijf wel bewust tijd voor elkaar vrij maken. Je relatie is namelijk de fundering waarop jullie gezin is gebouwd.
Super belangrijk dus om regelmatig je partner op nummer 1 te zetten!

Maar hoe doe je dat dan? Hieronder zet ik een aantal tips op een rijtje.

1. Communiceer met elkaar: Neem regelmatig de tijd om te praten over jullie gevoelens, zorgen en verwachtingen. Wees eerlijk en begripvol naar elkaar toe. En luister echt naar wat de ander te zeggen heeft.

2. Quality time: Plan regelmatig momenten in waarop jullie samen kunnen zijn zonder de kinderen. Dit kan een romantische date night zijn, een wandeling in het park of gewoon samen een kopje koffie drinken. Deze momenten zijn mega belangrijk om jullie band goed te houden.

3. Verdeel de taken eerlijk: Maak afspraken over wie welke taken op zich neemt en zorg ervoor dat de verdeling eerlijk is. Ondersteun elkaar en help elkaar wanneer de dingen anders lopen dan gepland.

4. Maak lol samen: Het ouderschap kan soms stressvol zijn, maar probeer samen leuke momenten te creëren. Speel samen met de kinderen, maak grapjes en geniet van de kleine dingen.

5. Moedig elkaar aan om me-time te pakken: Naast het ouderschap hebben jullie ook allebei je eigen behoeftes en interesses. Geef elkaar de ruimte om tijd te besteden aan hobby’s en activiteiten die jullie gelukkig maken.

En toch hoor ik nog zoveel excuses waarom iets niet kan. Want: er is geen oppas, er is geen tijd (dit is nooit een probleem, het echte probleem is een gebrek aan prioriteit) of er is geen geld. Laat je hierdoor niet tegenhouden. Er zijn altijd mogelijkheden. Kijk naar wat er wel kan. Je kunt ook heel gezellig thuis een diner voor jullie tweeën in elkaar flansen waarbij je allebei mooie kleding aandoet, muziek aanzet en kaarsjes op tafel zet als de kinderen in bed liggen. Eten moet je toch. Zo simpel kan het zijn. Maar plan deze tijd samen wel in!

Wat ga jij voor leuks doen samen met je partner?

PS. In mijn gids voor moeders met jonge kinderen (het Mpower Moms Program) zit een hele module over de veranderende relatie met je partner en hoe je je relatie gezond houdt nu jullie kinderen hebben. De meeste stellen gaan namelijk in de eerste 4 jaar na de geboorte van de kinderen uit elkaar. Wel zo fijn als je tijdig kunt signaleren dat je relatie niet helemaal lekker loopt en je dan snel kunt bijsturen. In deze module over je relatie leer ik je alles over

  • hoe je relatie precies verandert in de eerste tijd na de geboorte zodat je niet voor verrassingen komt te staan,
  • welke factoren invloed hebben op je relatie,
  • op welke manier je relatie verandert bij een volgend kindje en
  • je leert de 3 geheimen om je relatie met je partner goed te houden nu jullie kinderen hebben.

Vind je dit interessant en wil je meer weten over de eerste tijd na de geboorte en hoe je deze intense tijd makkelijker kunt maken, zodat je een meer energieke, ontspannen moeder kunt zijn?

Deel dit bericht