woman reading with girl while lying on orange and white floral picnic mat

Hoe kom je de zomervakantie door met jonge kinderen?

Yes, het is zomervakantie! Woehoee!

Ik keek zo uit naar de zomervakantie van de kinderen! Niet op tijd op school of op de opvang hoeven zijn, maar relaxed de ochtend starten! Geen gehaast en gestress, maar lekker kunnen doen wat je wilt. Zo fijn! Ik heb zelf nog geen vakantie, maar vind dat helemaal niet erg. Dat de kinderen meer thuis zijn, scheelt al een hoop stress en geregel en zorgt daardoor voor meer rust (in mijn hoofd dan, want rustig thuis is het nu niet 😉 ).

Toch blijken de verwachtingen die je hebt niet altijd overeen te komen met de realiteit en misschien herken je dat zelf ook wel. Dat je enorm uitkijkt naar meer tijd samen met je kind(eren) doorbrengen, geen rekening hoeven houden met schema’s om ergens op tijd te moeten zijn en gewoon kunt doen wat je wilt.

Dit is ook absoluut heerlijk, maar de realiteit is ook dat je minder me- time hebt, dat je constant aan het zorgen bent voor de kinderen en dus niet per se bezig bent met iets wat jij echt leuk vindt om te doen. Dat je te maken krijgt met huilbuien en driftbuien en je het soms beu bent om alweer naar de speeltuin te gaan.

Er wordt meestal alleen gepraat over de mooie kanten van vakanties, maar laten we ook eens praten over de uitdagingen die we als moeders tegenkomen als je op reis gaat met een klein kindje. Mogelijk blijf je thuis, maar misschien ga je wel even weg. Heb je hier enorm lang naar uitgekeken. Eindelijk even opladen in een andere omgeving en bijkomen.

Maar dan, het inpakken van de koffers. Oh, wat een opgave! Je wilt natuurlijk alles meenemen wat je baby nodig heeft, van luiers tot kleding, speelgoed en babyvoeding. Maar je wilt ook niet als een pakezel rondlopen met een overvolle koffer. Het is een voortdurende afweging tussen het meenemen van het essentiële en het vermijden van een overbelaste koffer.

Tijdens onze eerste reis samen realiseerde ik me echter dat ik niet alles hoef mee te nemen, omdat veel dingen ter plaatse kunnen worden gekocht of gehuurd. Het is een leerproces om te ontdekken wat echt noodzakelijk is en wat je kunt achterlaten.

Gingen we de eerste vakantie met onze kinderen nog met grote, zware koffers op vakantie, de afgelopen 2 keer hebben we alleen met handbagage gereisd. Driekwart van de spullen die we de eerste keer meenamen, hadden we thuisgelaten omdat er toch geen gebruik van werd gemaakt of omdat het op de bestemming ook te koop was.

Dan heb je nog het dilemma van de reisroute. Waar wil je naartoe gaan? Een ontspannend strandresort, een avontuurlijke bergbestemming of een historische stad? Het vinden van een bestemming die geschikt is voor zowel jullie als ouders als voor je baby kan een uitdaging zijn. Je wilt ergens heen waar je kunt ontspannen en genieten, maar ook waar je baby comfortabel en veilig is. Het vergt wat onderzoek en planning, maar de perfecte bestemming voor jullie is er echt wel.

En zo niet, dan word het toch wel gezellig. Je bent immers samen en dat is wat telt toch?

Ook krijg je te maken met het vinden van een geschikte accommodatie. Kies je voor een hotelkamer, een vakantiehuisje of een camping? Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het maken van de juiste keuze kan moeilijk zijn. Je wilt een comfortabele plek waar je kunt ontspannen en waar je baby kan slapen en spelen. Ik vraag mezelf altijd af of de accommodatie kindriendelijk is en of er faciliteiten zijn die ons het leven gemakkelijker maken, zoals een kinderbedje of een speelruimte. Het vergt wat speurwerk en contact met de accommodatie, maar uiteindelijk zul je echt wel iets vinden dat aan al je wensen voldoet.

Een ander dilemma is het omgaan met de dagelijkse routine van je baby tijdens de vakantie. Houd jij je vast aan het gebruikelijke schema van dutjes en voedingen of laat je alles wat meer los? Ik probeer op vakantie altijd flexibel te zijn, maar tegelijkertijd ook rekening te houden met de behoeften van mijn kinderen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om een basisstructuur aan te houden, maar ook ruimte te laten voor flexibiliteit.

Op die manier is er minder kans op tropenjarenchagrijn van zowel de kinderen als de ouders 😉

En laten we eerlijk zijn, er zullen altijd onverwachte situaties en uitdagingen zijn die je onderweg tegenkomt. Van luierexplosies op de meest onhandige momenten tot plotselinge huilbuien en driftbuien. Maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Je leert van elke ervaring en het laat je groeien als ouders.

Dus hoewel je te maken kunt krijgen met dilemma’s en valkuilen, maak je ook mooie herinneringen, daag je jezelf uit en groei je als gezin. Dus laten we genieten van elk moment, zelfs als het soms moeilijk is, en onze zomervakantie onvergetelijk maken! Je kinderen gaan gemiddeld maar 18 zomers met je mee, maak er wat moois van!

En mocht je door alle uitdagingen last krijgen van een kort lontje (wat niet zo gek is hoor, iedere ouder krijgt hiermee te maken als je een lange tijd 24/7 samen bent met de kids)? Dan heb ik de online training ‘Kort lontje? Zo word je weer een relaxte moeder’ voor je.

In deze online training leer je de formule om grip te krijgen op je emoties, de 3 geheimen die ervoor zorgen dat jij een fijne balans creëert tussen je gezin en jezelf, waardoor je meer aan kunt als moeder en ken je het ene ding wat ervoor zorgt dat jouw kind meteen veel rustiger wordt.

Eigenlijk zou iedere moeder deze online training moeten volgen, omdat we allemaal wel eens geïrriteerd of gefrustreerd zijn door vermoeidheid of stress. Je kinderen voelen dit aan en juist dan worden ze vervelend. Vaak kun je dat op die momenten er echt niet bij hebben, met als resultaat dat het jou op dat moment te veel wordt. In mijn online training leer je hoe je hiermee om kunt gaan.

Na de online training ‘Kort lontje? Zo word je weer een relaxte moeder’:

  • Ken jij de formule om grip te krijgen op je emoties
  • Heb jij de controle over hoe jij reageert op anderen
  • Weet jij de 3 geheimen om een goede balans te creëren
  • Ken jij de belangrijkste stappen om energiek de dag door te komen
  • Ken jij de gouden tip waardoor jij minder stress ervaart en minder gehaast bent
  • Weet jij het ene ding wat ervoor zorgt dat jij een goede mindset aanneemt en waardoor jouw kind veel rustiger wordt
  • Kun jij door middel van direct toepasbare oefeningen je gedrag beïnvloeden
  • Ken je de formule om een meer ontspannen moeder te zijn

Deze online training kun je volledig op je eigen tempo doorlopen en bestaat uit 3 modules met in totaal meer dan een uur aan video en audio en 3 werkboeken van in totaal meer dan 30 pagina’s. De video’s zijn als audio’s te beluisteren, zodat jij als drukke moeder de online training zelfs onderweg kunt volgen. Je krijgt onbeperkt toegang, dus je kunt levenslang de training terugkijken.

En het leuke is, omdat ik het jou zo gun om een ontspannen, relaxte moeder te zijn in je vakantie, kun je de training nu volgen voor maar €47,-.

Dit is wat Aniek (30 jaar) schreef over ‘Kort lontje? Zo word je weer een relaxte moeder’:

‘Dat er zoveel op mij af zou komen als moeder had ik niet verwacht. Tuurlijk zou het druk zijn, maar dat ik de hele dag aan het rennen en vliegen zou zijn? Het gaf me behoorlijk veel stress en voor mijn gevoel had ik geen moment rust. Ik merkte dat ik er op bepaalde dagen beter tegen kon dan op andere dagen. Wanneer mijn kind voor mijn gevoel te veel aan het drammen was of niet wilde luisteren, dan werd het me te veel. Voor mijn gevoel was ik op dat moment te streng voor mijn kind, terwijl het probleem bij mij lag. Ik weet nu wat ervoor zorgt dat ik er af en toe niet tegen kan en vooral, hoe ik het anders kan aanpakken. Want daardoor heb ik meer geduld en kan ik meer aan. Mijn kind reageert daar ook weer op, waardoor de sfeer thuis veel beter is.’ Aniek, 30 jaar

Als psycholoog en bevallingsexpert heb ik al vele moeders mogen helpen. Wat ik bij iedere moeder gehoord heb, is dat ze vaak spijt hebben als ze zijn uitgevallen tegen hun kind. Dit is niet wat ze willen. En dit hoeft ook niet, als je maar weet hoe je dit kunt voorkomen, zodat je op tijd op de rem trapt en vanuit rust kunt reageren.

Klik hier voor meer informatie over de online training ‘Kort lontje? Zo word je weer een relaxte moeder’ en om je aan te melden.

Deel dit bericht