two person holding each other's hands

Deze 5 gevolgen van een heftige bevalling kent bijna niemand

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik ervan houd om onderwerpen bespreekbaar te maken waar bijna niet over wordt gesproken. De gevolgen van een heftige bevalling is weer zo’n belangrijk onderwerp, want 1 op de 5 vrouwen kijkt met een negatief gevoel terug op haar bevalling.

Ik geloof er heel erg in dat als we hier open over gaan praten, dat we zorgen voor een stuk herkenning. Hierdoor zorg je ervoor dat het makkelijker wordt voor anderen om ook te praten over hoe zij zich voelen en wat voor impact de bevalling op hen heeft (gehad).

Zo’n heftige bevallingservaring heeft namelijk heel veel invloed op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.

Er zijn een aantal gevolgen van een heftige bevalling waar bijna niet over wordt gesproken, maar die wel veel invloed hebben op je leven. Ik zet ze hieronder even op een rijtje en het zou kunnen dat jij jezelf hierin herkent.

1.
Relatieproblemen

Door een heftige bevalling voel je je niet meer jezelf. Je hebt een korter lontje, bent emotioneler en misschien durf je niet goed bespreekbaar te maken hoe je je voelt. Dit kan een druk leggen op je relatie. Jouw relatie met je partner is de basis van je gezin. Super belangrijk dat deze stabiel blijft dus!

2. Problemen met de moeder-kind binding

Vrouwen die iets heftigs hebben meegemaakt, kunnen minder sensitief en minder responsief reageren op hun kind. Uit onderzoek blijkt dat er minder snel gereageerd wordt op de behoeftes van de baby. Dit gebeurt niet expres. Jij kunt daar niks aan doen, want je staat zelf in de overleefstand op het moment dat jij een heftige bevalling hebt meegemaakt. Er is daardoor geen ruimte in je hoofd om adequaat te reageren op je baby, hoe graag je dit ook zou willen.

3. Afname borstvoeding

Stress heeft een negatief effect op de borstvoeding. Hierdoor kan de borstvoeding moeilijker op gang komen of teruglopen. Schrik er dus niet van dat de borstvoeding moeizamer kan verlopen als jij een heftige bevalling hebt meegemaakt.

4. Negatief zelfbeeld

Je kunt jezelf schuldig voelen dat je bevalling zo is verlopen, ook al kon jij er niks aan doen. Je twijfelt of je het allemaal wel goed hebt gedaan en kan jezelf dingen gaan verwijten. Wat als jij anders had gereageerd? Wat als jij meer naar je gevoel had geluisterd? Deze ‘wat als…’ gedachten kunnen je helemaal gek maken en ze zijn niet helpend. Je gaat je hierdoor namelijk alleen nog maar rotter voelen. Besef: het is niet jouw schuld! Het is jou overkomen en jij kon er helemaal niks aan doen.

5. Angst voor een volgende bevalling

Je moet er niet aan denken om nog een keer te moeten bevallen, ook al wil je heel graag nog een kindje. De gedachte aan nog een bevalling geeft je stress en maakt je angstig. Bij de gedachte alleen al krimp je in elkaar. Ook al had je graag een groot gezin gewild, na zo’n helse bevalling ga je echt niet nog een keer bevallen. No way!

Heb jij een heftige bevalling meegemaakt en zijn deze gevolgen herkenbaar voor je?

Wil jij:

– Weer vertrouwen krijgen in je lichaam?
– Niet meer getriggerd worden als jij iets hoort of leest over een bevalling?
– Vol vertrouwen en zonder angst uitkijken naar een eventuele volgende bevalling?
– Op kraambezoek gaan bij je vriendinnen en gemakkelijk over bevallingen kunnen praten?
– Een betere band ontwikkelen met je kind, zodat je meer kunt genieten van het moederschap?
– Je weer jezelf voelen?

Zet dan die stap om hulp te zoeken. Wacht niet langer af. Deze heftige ervaring gaat niet vanzelf over. Je kunt je bevalling op een hele fijne, zachte manier verwerken in 1 sessie. Er is geen maandenlang traject nodig, dus geen tijd is geen excuus meer 😉

1 sessie van 2 a 3 uur is genoeg. Op het einde van de sessie voel je je niet down, maar voelen de meeste moeders zich opgelucht en ontspannen.

Kim heeft bij mij haar heftige bevalling verwerkt en dit is wat ze erover zei:
‘De sessie met Meike was intens, maar ik voelde me in goede handen. Ik kampte al enige maanden met het trauma van mijn bevalling en Meike heeft me hierin met kalmte en kundige begeleiding doorheen geloodst. De methodiek is gek, maar het werkt. We hebben zelfs wel gelachen tussendoor. Waar ik voorheen telkens in tranen uitbarstte bij het praten over mijn bevalling, heb ik dat nu helemaal niet meer. De follow up daarna was fijn om terug te kijken. Ik kijk terug op een geslaagde sessie!’

Hier vind je de ervaring van Jill:

‘Mijn bevalling was heel erg zwaar. Het liep heel anders dan ik had gewild en ik kon er niet aan terugdenken zonder te gaan huilen. Ik heb toen een sessie ingepland met Meike en kan nu neutraal terugkijken op wat ik heb meegemaakt, ook al had ik het toen graag anders zien lopen. Ik ben blij dat ik wel het positieve gevoel ben blijven behouden als ik terugdenk aan het moment dat mijn kind werd geboren.  Dan reageert mijn lijf met blijdschap, super fijn! Ik was ergens bang om dat te verliezen. De algehele bevalling kan ik nu beter een plekje geven en meer van een afstand bekijken. Het is geweest, ik heb het verwerkt.  Ik kan er nu ontspannen over praten. Tijdens de sessie moest ik wel af en toe lachen of dat ik dacht ‘werkt dit echt’ of ‘wat doe ik’. Ik ben een vrij nuchter persoon. Je was heel ontspannen, vrolijk en je zorgde echt voor rust. Ik voel mij nu rustiger en sta minder ‘aan’. Ik ben echt heel blij, dankjewel!!’

Wil jij meer weten over deze sessie voor het verwerken van je bevalling?

Klik dan hier of stuur me een DM via Instagram of Facebook.

Deel dit bericht