macro photography of woman kissing baby head

De grootste uitdagingen van het ouderschap

Waarschijnlijk lees jij deze blog, omdat je jezelf in een wild avontuur hebt gestort dat bekend staat als het ouderschap. Het kan namelijk nogal een rollercoaster zijn met een klein baby’tje. Dus laten we het eens hebben over de transformatie naar het ouderschap en alle uitdagingen en verrassingen die daarbij horen.

Allereerst, de uitdagingen. Nou die zijn er in overvloed. Ik had altijd gedacht dat ik me volledig kon voorbereiden op het ouderschap door boeken te lezen, advies in te winnen van vrienden en familie en de beste babyproducten te kopen. Maar nee hoor, dat bleek niet zo te zijn!

Je krijgt namelijk te maken met extreme vermoeidheid. Het is gewoon onmogelijk om je voor te bereiden op de totale uitputting die gepaard gaat met het verzorgen van een pasgeboren baby. Nachten zonder slaap, huilbuien die uren lijken te duren en jezelf afvragen waarom je ooit hebt besloten om dit avontuur aan te gaan. Maar laten we eerlijk zijn, die kleine lachjes en schattige geluidjes maken het gelukkig allemaal de moeite waard.

Een andere uitdaging is het constante gevoel van onzekerheid. Je kunt lezen over baby’s en hoe je voor ze moet zorgen, maar als het eenmaal jouw eigen kleintje is, voel je je soms volledig verloren. Je begint te twijfelen aan jezelf en aan elke beslissing die je maakt. Maar je leert al snel dat er geen “perfecte” ouder bestaat, en dat liefde en toewijding de belangrijkste ingrediënten zijn van het ouderschap.

En laten we het ook hebben over de bergen was! Ik had nooit gedacht dat zo’n klein wezentje zoveel rommel kon maken. Je bent bijna een wasmachine-expert tegen de tijd dat je een paar maanden ouderschap hebt ervaren.

Maar weet je wat? Ondanks al deze uitdagingen zijn er ook zoveel onverwachte verrassingen en mooie momenten. De eerste keer dat je baby je hand vasthoudt, zijn of haar eerste glimlachje, de onhandige pogingen tot kruipen – het zijn allemaal momenten die jou laten realiseren waarom je dit avontuur bent begonnen.

Je komt er ook achter hoeveel liefde je kunt voelen voor zo’n klein mensje. Het is een diepe, onvoorwaardelijke liefde die je hele wereld verandert.

Heel veel van wat ik nu weet, stond niet beschreven in boeken, cursussen of tijdschriften. Dat heb ik zelf moeten uitvinden. En nog steeds denk ik weleens: hoe dan? Hoe gaat dit me ooit lukken?

Daarom wil ik alle kersverse ouders meegeven: weet dat het normaal is om je soms overweldigd te voelen, maar ook om momenten van pure vreugde en liefde te ervaren. Ouderschap is een wild avontuur vol ups en downs. En als je ooit hulp nodig hebt, zijn er altijd vrienden, familie en professionals om je bij te staan op deze reis.

Je hoeft dit niet alleen te doen. It takes a village to raise a child. Creëer je eigen village. Zoek mensen om je heen die je steunen. Zoek een goede cursus die je wel voorbereid op het leven na de bevalling (incl alle taboes waar anderen niet over praten), zoals het Mpower Moms Program.

Alles wat ik heb gemist in boeken of cursussen over het leven met een klein kindje, zit in dit programma. De afgelopen jaren heb ik honderden moeders mogen begeleiden. Moeders die allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan liepen waar bijna niet over werd gesproken. Al deze taboes worden besproken in dit complete programma voor moeders met jonge kinderen.

Wil jij meer weten over de invloed van jouw zwangerschap en bevalling op hoe jij als moeder bent? Wil je me-time pakken zonder schuldgevoel, je meer energiek en enthousiast voelen of juist grip krijgen op de negatieve gedachten die je hebt (zoals bijv, ik kan het niet, het lukt me niet, ik ben het niet waard)? Wil je concrete tips wanneer je tegen ongemakken bij je baby of jezelf aanloopt (bijv reflux, darmkrampjes of pijn aan je hechtingen?

Klik dan hier voor meer informatie over het programma.

Deel dit bericht