woman and baby walking on gray sand seashore during daytime

Een sterke band met je baby: zo pak je dat aan!

De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor het opbouwen van een sterke band met je kind. Tijdens mijn studie psychologie heb ik veel geleerd over hechtingsprocessen en wat nou eigenlijk zo belangrijk is om je kindje veilig te laten hechten. Het belangrijkste is dat jouw baby zich geliefd, beschermd en begrepen voelt.

Het is een aanrader om regelmatig te kijken naar hoe je de band met je kind kunt versterken. Hoe gaat het nu en ben je er tevreden over of zou je het liever anders zien?

Als jij niet lekker in je vel zit, is het nog belangrijker om aandacht te hebben voor de hechting tussen jou en je kindje.

Als ouder is het essentieel om sensitief en responsief op een kind te reageren. Dit draagt bij aan een veilig hechting. Kinderen van getraumatiseerde ouders kunnen zich minder goed hechten. Als jij als ouder een trauma (bijv een bevallingstrauma) hebt meegemaakt, dan is het lastiger om de signalen van je kind te herkennen en erop te reageren, omdat je emotioneel minder beschikbaar bent.

Kun jij niks aan doen, dus voel je vooral niet schuldig. Het komt door wat jij hebt meegemaakt. Die ervaring staat jullie band in de weg. Zodra deze ervaring is verwerkt, zul je zien dat er ruimte ontstaat om op de signalen van je kind te reageren.

Ik vind het zelf super interessant om meer te leren over hoe je de band met je kindje nog sterker kunt maken. De afgelopen weken heb ik de KinderWijs SummerSchool gevolgd waarin in een module werd uitgelegd hoe je de hechtingsrelatie tussen jou en je kind met muziek en aanraking kunt versterken.

Muziek zorgt voor verbinding.Door muziek te luisteren of muziek te maken wordt het stuk in je brein dat emoties aanstuurt actief. Je bent dan eigenlijk het omgaan met emoties aan het oefenen. Misschien herken je dat wel, dat je emotioneel wordt door een nummer dat je hoort. Omdat het zo mooi is en het jou raakt of omdat het je terugbrengt naar een heel bijzonder moment.

Ook zorgt muziek luisteren ervoor dat het gelukshormoon serotonine vrijkomt. Door serotonine voel je je goed. Dit draagt bij aan de band die jullie hebben.
Aanrakingen versterken de emoties. De endorfine stijgt nog meer door aanrakingen en je kind gaat zich nog beter voelen. Jullie band wordt hierdoor nog sterker.

Combineer dus het luisteren naar muziek met aanrakingen. Kriebel bijvoorbeeld over de rug van je kind terwijl je een liedje zingt. Pak de handjes vast en maak samen gebaren. Herhaal dit telkens, zodat je kindje ook weet wat het kan verwachten en zich hierop kan voorbereiden.

Het versterkt niet alleen de hechting tussen jullie, het is ook nog eens leuk om samen te doen!

Het versterken van de band met je baby is een continu proces.Naarmate je baby zich ontwikkelt en groeit, zal jullie interactie veranderen. Sta open voor de signalen van je baby en pas je aan de behoeften van je kind aan. Het is normaal om af en toe onzeker te zijn, dat hoort erbij. Het belangrijkste is dat jij er bent,

In het Mpower Moms Program heb ik een hele module gewijd aan het versterken van de band met je kind. Het Mpower Moms Program is een hele uitgebreide gids voor moeders met jonge kinderen dat jou helpt naar meer rust, tijd en energie, zodat je een nog leukere, ontspannen moeder kunt zijn.

Alles wat je wilt weten in de eerste jaren na de geboorte zit in dit programma.Al mijn verloskundige kennis en psychologische kennis zit hierin, al mijn ervaring als moeder van 2 kinderen en de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan bij het begeleiden van de moeders in mijn praktijk.

De tips en oefeningen die ik je leer in dit programma, pas ik nog iedere dag zelf toe. Je krijgt kennis waar je de rest van je leven iets aan hebt, ook als je kinderen ouder zijn.

Na het Mpower Moms Program:

  • Heb je rust in je hoofd
  • Weet jij het geheim voor een betere balans tussen je werk, je gezin en jezelf
  • Ken jij het ene ding wat ervoor zorgt dat je geen dipje meer hebt halverwege of op het einde van de dag, maar genoeg energie om de dag door te komen
  • Krijg jij door 3 stappen uit de Mpower methode vol vertrouwen je to-do list af
  • Heb jij focus op wat jij echt belangrijk vindt
  • Kun je aandacht aan jezelf besteden zonder schuldgevoel
  • Ken jij de 3 geheimen om je relatie met je partner goed te houden nu jullie kinderen hebben
  • Ken jij de formule om beter om te gaan met de meningen van anderen, zodat jij vol vertrouwen je eigen ding kunt doen
  • Weet jij alle geheimen over hoe jij de band met je kinderen nog sterker kunt maken

Marloes is 1 van de moeders die het Mpower Moms Program al heeft gevolgd en zij deelt:
‘Ik voel me nu veel rustiger en zelfverzekerder. Voordat ik het programma volgde, was ik heel gestrest en de hele dag door bezig met dingen die ik niet leuk vond, maar waarvan ik dacht dat ze belangrijk waren. Hierdoor ervaarde ik veel druk en geen tijd voor mezelf. Nu weet ik prioriteiten te stellen, waardoor ik meer van mijn kind kan genieten. Als ik aandacht heb voor mijn kind, dan ben ik echt met mijn kind bezig en niet met andere dingen in mijn hoofd. Ik voel me meer ontspannen en mijn kind voelt dat ook, waardoor hij minder driftbuien heeft en het gezelliger is bij ons thuis.’

Of Judith:
‘Dat mijn gedachten bepalen hoe ik mij voel, had ik niet gedacht. Ook niet dat ik zelf verantwoordelijk ben voor wat ik denk en dus hoe ik mij voel. Door middel van het stappenplan wat ik heb gekregen, weet ik precies wat ik moet doen als ik voel dat het me teveel wordt. Daardoor kan ik mezelf tot rust brengen en heb ik minder last van woede uitbarstingen en huilbuien. Fijn voor mezelf, maar ook voor mijn man en kinderen. Ik ben weer een gezellige, leuke moeder in plaats van een gefrustreerde en gestreste moeder.’  

Wil je meer weten over deze gids voor moeders met jonge kinderen? Klik dan hier!

Wil je dat ik met je meekijk of dit programma jou zou kunnen helpen? Dat kan! De komende 3 weken ben ik met vakantie en niet bereikbaar, maar na mijn vakantie kijk ik graag met je mee.

Hier kun je alvast een gratis Mpower call inplannen in mijn agenda.

Deel dit bericht