woman in white bathtub holding clear drinking glass

8 handige tips voor meer tijd voor jezelf

Er is 1 ding waar heel veel moeders niet aan toekomen en dat is ZELFZORG! Jazeker, het is tijd om een momentje voor jezelf te pakken en te genieten van jouw welverdiende me-time.

Tussen al het zorgen voor de kinderen door, het huishouden en ons werk, vergeten we onszelf. Het wordt daarom hoog tijd dat we een stap terug doen, want als mama goed in haar vel zit, kan ze er pas echt zijn voor haar kinderen!

Waarom is zelfzorg nu eigenlijk zo belangrijk? En hoe pak je tijd voor jezelf in jouw drukke leven als moeder?

Fysieke en emotionele veranderingen
Allereerst zijn er veel fysieke en emotionele veranderingen die je doormaakt na de bevalling. Je lichaam voelt alsof het een marathon heeft gerend. En in feite is dat ook zo. Een bevalling is niet niks. Door goed voor jezelf te zorgen, geef je je lichaam de kans om te genezen en sterker te worden. Pak daarom die dutjes wanneer je baby slaapt, voed jezelf met voedzame maaltijden en geef jezelf toestemming om af en toe een relaxmomentje te nemen. Je verdient het!

Emotionele rollercoaster
Oké, laten we eerlijk zijn. Het moederschap kan soms als een emotionele rollercoaster voelen. Er zijn momenten dat je enorm blij bent wanneer je die schattige kirgeluidjes hoort, maar er zijn ook momenten van totale wanhoop en machteloosheid wanneer je geen idee hebt waarom je baby huilt. Hier komt zelfzorg om de hoek kijken. Het is essentieel om tijd vrij te maken voor je eigen mentale en emotionele welzijn. Praat met vrienden, zoek steun bij andere moeders en laat je gevoelens toe. En vergeet niet, het is helemaal oké om af en toe een traantje te laten. Moederschap is namelijk hard werken!

Ontdekken van je nieuwe identiteit
Voordat je moeder werd, was je waarschijnlijk gewend om je eigen leven te leiden en tijd vrij te maken voor je eigen interesses en hobby’s. Maar nu ben je moeder en kan het soms voelen alsof je jezelf kwijtraakt in de chaos van luiers verschonen en voeden. Maar weet je wat? Jij bent nog steeds jij! Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor jezelf, om je eigen hobby’s en interesses na te streven. En wees niet bang om jezelf regelmatig op de eerste plaats te zetten. Je zult een leukere moeder zijn als je jezelf niet vergeet.

Steun
Als je een kindje krijgt, komt je terecht in een grote groep van moeders die precies begrijpen wat jij op dit moment doormaakt. Zij kunnen een enorme steun voor je zijn. Durf om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Niemand verwacht dat je alles alleen doet. Het gezegde luidt niet voor niks: It takes a village to raise a child. Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn genoeg anderen die jou willen helpen.

Dus, hoe gaan we dit aanpakken? Geen zorgen, ik heb geen ingewikkeld stappenplan voor je. Met een paar slimme trucjes kom je al een heel eind.

Ik heb hierover een artikel geschreven voor Kraamdiner. Klik hier om de 8 handige tips voor betere zelfzorg te bekijken.

Zelfzorg is geen luxe, het is een absolute noodzaak om een gelukkige en gezonde mama te zijn.
Dus ga ervoor en geef jezelf eens wat meer aandacht. Geniet ervan!

Deel dit bericht