baby laying on bed while woman massaging his back

Alles wat je baby nodig heeft, ben jij

De band tussen jou en je kindje begint al vroeg. Voordat je zwanger bent, maak je in je hoofd al een plaatje over hoe het leven zal zijn met een kindje. Je fantaseert over hoe je kindje eruit zal zien, over wat voor moeder jij zal zijn en over hoe jullie leven er samen uit zal zien. Eigenlijk creëer je nu al een band met je toekomstige kind.

Op het moment dat je zwanger bent, wordt het beeld in je hoofd meer echt en kun je de band tussen jou en je kindje versterken door je handen op je buik te leggen en echt contact te maken met het kindje. Door tegen je baby praten en te vertellen wat je doet of hoe je je voelt.

Dit zijn hele fijne momenten en kan ik nog steeds missen als ik terugdenk aan mijn eigen zwangerschappen. Zo bijzonder voelde dat! Als je kindje in je buik al wat groter is, dan merk je aan de schopjes en bewegingen dat je kindje hier op reageert. Je hebt echt interactie samen en dat is super leuk!

Vaak doe je dit vanzelf, je voelt dit intuitief aan. Ook na de geboorte voel je meestal wel aan wat het beste is voor je kindje, hoewel dit ook erg lastig kan zijn. Vooral als je kindje veel huilt, kan het je een enorm machteloos gevoel geven en voel je je soms radeloos. Toch doe je intuïtief vaak wel het juiste. Je kindje lekker bij je nemen, troosten of knuffelen.

Als jij als ouder niet lekker in je vel zit, kan dit extra lastig zijn. Je staat minder in contact met jezelf en dus ook minder in contact met je baby. Je kunt moeilijker bij je eigen gevoel komen, laat staan bij de gevoelens en behoeftes van een ander.

Hierdoor ligt er eigenlijk een enorme druk op jou als ouder.

Jouw welzijn is namelijk van invloed op het welzijn van je kind.

Hiermee wil ik niet zeggen dat als jij niet lekker in je vel zit, je kindje er meteen allerlei problemen door ondervind. Dat hoeft echt niet zo te zijn.

Maar de ervaringen die wij opdoen tijdens onze vroegste ontwikkeling, zoals aanrakingen, geuren, liedjes die gezongen worden, zijn allemaal ervaringen die helpen het wereldbeeld te vormen van jouw kind. Waar hij/ zij vaak mee in aanraking komt, raakt vertrouwd. Je kindje heeft jouw stem al die maanden gehoord toen hij in jouw buik zat. Jouw stem is vertrouwd. Jij kunt hem geruststellen.

Jij bent de enige die hij goed kent als hij uit jouw buik komt. Verder is alles onbekend en nieuw. Kun je je voorstellen hoe angstig dat moet zijn?

In dit filmpje kun je goed zien wat een geruststellend effect de moeder heeft op haar kind. Na de geboorte heeft deze baby zoveel stress en hij kalmeert heel snel zodra hij voelt dat hij bij zijn mama is.

Ik vind dit een super mooi filmpje, want dit effect heb jij ook op je kindje. Jij bent alles voor je kindje, ook al kennen jullie elkaar nog niet zo heel lang.

Het enige wat je kindje nodig heeft, ben jij.

Ook al zit je er soms doorheen of is het af en toe heel zwaar, je kindje heeft genoeg aan jou.

Zorg daarom goed voor jezelf, zodat je er ook echt voor je kindje kunt zijn.

Merk jij dat je fysiek wel aanwezig bent, maar mentaal niet helemaal aanwezig kunt zijn? Ga hiermee aan de slag. Werk aan jezelf. De eerste 1000 dagen hebben zo veel invloed op de ontwikkeling van je kindje. Het grootste cadeau dat je aan je kind kunt geven is een moeder die er echt voor hem/ haar kan zijn. Een moeder die in kan spelen op zijn behoeftes. Een moeder die kan reageren op wat hij nodig heeft en affectie kan tonen.

Dit is zo ontzettend belangrijk.

Ik wil je absoluut geen schuldgevoel aanpraten als je zelf niet lekker in je vel zit. Jij kunt er namelijk niks aan doen dat je je zo voelt. Het is niet jouw schuld. Je hebt alleen wel invloed op de situatie zoals deze nu is. Blijf je hiermee worstelen of wordt het tijd voor verandering?

Gun je kind de moeder die jij graag voor hem of haar wilt zijn en zet die eerste stap.

Plan hier een gratis telefonisch gesprek met me in, dan kijk ik met je mee waar je tegenaan loopt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat jij wel weer de moeder kunt zijn die jij zo graag wilt zijn. Let op: er is beperkt plek, dus dit is alleen voor moeders die echt serieus met zichzelf aan de slag willen!

 

Deel dit bericht