woman in white blouse and blue denim jeans helping a baby crawl on green grass

Dit simpele woordje zorgt voor meer rust

Als iemand tegen me zegt dat ik iets moet, dan voel ik meteen enorme weerstand. Ik krijg meteen kortsluiting in mijn hoofd, want ik MOET namelijk helemaal niks. En vooral niet als ik er zelf niet achter sta. Het woordje ‘moeten’ heeft een hele negatieve betekenis en klinkt heel erg dwingend. En misschien is het mijn dwarsheid af en toe, maar op het moment dat iemand me vertelt wat ik moet doen, dan doe ik het juist niet. Misschien dat ik daarom ook niet zo goed in loondienst kan werken en zelf mijn eigen baas wil zijn. Kan ik mijn eigen regeltjes bepalen zonder dat ik iets moet van een ander 😉

Toch zitten er vaak goede bedoelingen achter als iemand dit woord gebruikt. Niet altijd, maar dat merk je dan wel aan de toon waarop iemand dit zegt tegen je. Meestal wordt het woord ‘moeten’ gebruikt om jou te beschermen. Maar bij mij en bij heel veel van mijn klanten werkt het juist averechts. Er is namelijk niemand die jou hoeft te vertellen wat je moet doen. Jij bent prima in staat om zelf beslissingen te nemen. Omdat er bij heel veel mensen een negatieve associatie zit op het woordje ‘moeten’, gebruik ik dit woord nooit. Niet tegen een ander, maar ook niet wanneer ik tegen mezelf praat. Waarom zou ik op een manier tegen mezelf praten die ik niet fijn vind? Ik moet de rest van mijn leven nog met mezelf op kunnen schieten, dus dan heb ik er niks aan als ik woorden tegen mezelf zeg die heel veel negativiteit oproepen en er juist voor zorgen dat ik het niet doe.

Toch kun je het gevoel hebben dat je zoveel ‘moet’. Maar is dat wel zo? Van wie moet dat dan? Van iemand anders of van jezelf? Moet jij dit doen omdat je er iemand anders een plezier mee doet of doe jij dit omdat je het zelf graag wilt?

Willen en moeten zijn namelijk 2 verschillende dingen. Ga maar eens na: Ik moet vandaag de woonkamer stofzuigen, ik moet boodschappen doen, ik moet die vriendin bellen. Wat gebeurt er als jij het woordje moeten vervangt door willen? Ik wil vandaag de woonkamer stofzuigen, ik wil boodschappen doen, ik wil die vriendin bellen. Voelt meteen een stukje luchtiger toch? En waarschijnlijk ga je dan bedenken waarom je dit zo graag wilt, zodat het makkelijker is om het ook echt te gaan doen. Ik wil stofzuigen, zodat mijn kinderen niet in het stof hoeven te spelen en mijn huis er schoon uitziet. Ik wil boodschappen doen, omdat ik dan iets lekkers kan eten vanavond. Ik wil die vriendin bellen, omdat ik oprecht nieuwsgierig ben hoe het met haar gaat. Voelt meteen al een stuk relaxter toch?

De manier waarop jij praat is heel erg belangrijk en het verschil zit hem vaak in kleine woordjes. Let er maar eens op. Hoe praat jij tegen jezelf? Maak je het jezelf moeilijk doordat je heel veel druk op jezelf legt? Of maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk door op een fijne, zachte manier tegen jezelf te praten?

Deel dit bericht