woman in white shirt carrying baby

Deze belangrijke vraag doet veel wenkbrauwen fronsen

Een vraag die heel veel wenkbrauwen doet fronsen. Deze vraag stel ik altijd als ik een moeder spreek. De vraag waarvan ze denken: oh ja, die mogelijkheid was er ook. De vraag is: heb je je voorbereid op de tijd na de geboorte en zo ja, op welke manier? Bijna alle moeders geven aan dat ze deze periode op zich af lieten komen. Dat ze wel zouden zien hoe het zou verlopen. Ik snap het helemaal, want je hebt geen idee hoe je baby zal zijn en hoe jij je voelt na de geboorte. Dit zorgt ervoor dat we vaak niet weten hoe we ons dan zouden kunnen voorbereiden.

Toch is een goede voorbereiding heel belangrijk. We bereiden ons vaak wel voor op de bevalling door middel van een zwangerschapscursus, maar niet op de periode na de bevalling. Veel moeders geven aan zich overweldigd te voelen. Er komt zoveel op ze af. De eerste 3 maanden na de bevalling, ook wel het vierde trimester genoemd, wordt heel vaak enorm onderschat.

Een voorbeeld: de invloed van hormonen is enorm na de bevalling. In je lichaam verandert er zoveel. Tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling, maar ook na de bevalling. Veel moeders gaan er vanuit dat het na een paar weken wel beter zal gaan. Wist je dat er ook weleens gezegd wordt dat het 9 maanden op, 9 maanden af is? Dus 9 maanden zwanger betekent eigenlijk dat je daarna ook 9 maanden aan het herstellen bent voordat je je weer jezelf voelt. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen, je hormonen moeten weer in balans komen en een nieuw ritme opbouwen kost ook tijd.

Vaak heb je op het moment zelf geen idee dat dit nog zo enorm speelt, maar merk je dit achteraf heel erg goed. Je was sneller moe bijvoorbeeld of sneller geïrriteerd. Met dank aan de hormonen. Ik noem ze daarom regelmatig horrormonen 🙂

Ook je emoties kunnen alle kanten opgaan. Blijdschap, verdriet, boosheid, het mag allemaal naast elkaar bestaan. Blij zijn dat je een kind hebt, verdriet voelen omdat er zoveel op je afkomt en de tijd voor jezelf schaars is, boos zijn omdat het misschien anders liep dan gepland.

Ik ben wel benieuwd hoe jij deze eerste tijd hebt ervaren. Wat had je graag willen weten, zodat het allemaal wat makkelijker voor je zou zijn? Wat is de aller belangrijkste tip voor je geweest die het verschil heeft gemaakt? Wil je het met me delen, zodat we andere moeders hiermee kunnen helpen? Je kunt me mailen op meike@mpowermoms.nl Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

Deel dit bericht