Photo by Benjamin Davies

Hoe ik mijn angst overwon

Soms loopt het anders dan je had gehoopt. Ik ben op dit moment zelf zwanger, maar voor deze zwangerschap heb ik een miskraam gehad. Ik had heel veel verdriet en vond het lastig om hier met mijn partner over te praten, omdat het voor hem nog niet echt iets was. Mijn lijf veranderde, maar hij voelde al die veranderingen niet. Het heeft mij geholpen om hier met anderen over te praten en kwam er zo ook achter dat hier een taboe op ligt. Zoveel mensen hebben dit meegemaakt en zo weinig wordt er over gesproken. Gek toch?

Toen ik weer zwanger werd, was ik heel angstig dat het weer mis zou gaan. Vooral de eerste paar weken en ik regelmatig krampen voelde. Om de haverklap rende ik naar de wc om te kijken of er geen bloed te zien was. Ik nam mezelf voor dat het zo niet langer kon. Ik heb mezelf aangeleerd om positief naar deze zwangerschap te kijken door middel van affirmaties die ik tegen mezelf heb gezegd. Affirmaties zijn positieve zinnetjes die je herhaaldelijk tegen jezelf kunt zeggen. Ik heb steeds tegen mezelf gezegd: ‘mijn lichaam weet wat het moet doen om deze zwangerschap tot een goed einde te brengen’ en ‘Ik heb vertrouwen in mijn lichaam’. Elke keer als ik me weer angstig voelde, dan sprak ik deze zinnetjes hardop tegen mezelf. Je kunt ze ook opschrijven en in het zicht hangen, zodat je er continu aan herinnerd wordt.

Ook hield ik elke dag een piekerkwartier. Alle piekergedachten die ik had schreef ik in dat kwartier op in een notitieboekje en de rest van de dag verbood ik mezelf om te piekeren. Ik bewaarde de piekergedachten voor in het piekerkwartier en gaf in dat kwartier aandacht aan alles wat er zich die dag verzameld had in mijn hoofd. Hierdoor duwde ik de angst niet weg, maar gaf ik er aandacht aan. Dit hielp mij om minder bezig te zijn met de angst die ik had dat het mis zou gaan.

Toch kwam de angst nog regelmatig terug. Vlak voor een echo bijvoorbeeld. Dan maakte ik me zorgen of de baby wel goed gegroeid was en of het hartje nog wel klopte. Naarmate de zwangerschap vorderde, voelde ik de baby steeds meer bewegen. Dit gaf mij geruststelling. Ook tegen het einde van de zwangerschap toen de baby in stuit bleek te liggen, kwamen er weer allerlei angstige gedachten op. Wat als de baby niet zou draaien? Een keizersnede zag ik namelijk niet zo zitten en een stuitbevalling ook niet. Toch heb ik mezelf ervan weten te overtuigen dat elke bevalling oke is, ongeacht of het voldoet aan het ideale plaatje in mijn hoofd of niet. Ik heb er geen invloed op. Het belangrijkste is dat de baby gezond ter wereld komt.

Ook jij kunt zelf met jouw angstige gedachten aan de slag gaan. Stel elke dag een piekerkwartier in en herhaal elke dag jouw positieve affirmaties. Je zult zien dat de angstige gedachten niet meer jouw hele dag zullen beheersen.

Deel dit bericht