Leren genieten

De tip om te genieten!

Je kent het vast wel. Ben je ergens mee bezig, dwalen je gedachten af. Vaak gaan deze gedachten over de toekomst, bijvoorbeeld wat we nog voor boodschappen moeten doen, de uitgerekende datum die dichterbij komt, babykleertjes die je nog moet wassen. Het kan ook zijn dat deze gedachten over het verleden gaan. Dat je het stom vindt van jezelf dat je op een bepaalde manier hebt gereageerd of dat een gebeurtenis je zo heeft aangegrepen dat je er continu aan moet denken. Deze gedachten zorgen ervoor dat we niet volledig bezig zijn met wat we op dit moment aan het doen zijn. Je bent er namelijk niet met je volledige aandacht bij. Dat maakt het lastig om te genieten van het moment.

Eigenlijk is genieten iets heel aparts. Je kunt niet voor 10%, 40% of 90% genieten. Genieten doe je of doe je niet. Ook kun je het niet afdwingen. Je kunt niet zeggen: vandaag ga ik eens even heel hard genieten. Dat gaat niet. En zo snel als die genietmomentjes er zijn, zo snel zijn ze vaak ook weer weg Maar wat kun je dan wel doen? Hoe creëer je zelf van die genietmomentjes?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel! Door te focussen! Focus je eens helemaal op wat je aan het doen bent. Leg je telefoon eens weg. Zorg ervoor dat je met 1 ding tegelijk bezig bent en richt al je aandacht daarop! Ga bijvoorbeeld eens met een kopje thee in de tuin zitten. Helemaal alleen en zonder afleiding. Door met je volledige aandacht in dat moment te zijn, ben je er veel bewuster mee bezig. Hierdoor geniet je vaker van dit soort kleine momenten. Probeer het eens. Maak eens tijd om ergens bewust mee bezig te zijn. Je zult zien dat die genietmomentjes dan vaker voor zullen komen!

Deel dit bericht